HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresförhandling i Växjö har strandat

Växjö Växjöbostäder och Hyresgästföreningen kan inte komma överens om årets hyreshöjning. Nu får Hyresmarknadskommittén bestämma hur stor den ska bli.

Det är Smålandsposten som rapporterar att hyresförhandlingen, som berör 8 900 lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget, har strandat.

Enligt tidningen ska förhandlingarna pågått i över tre månader utan att parterna lyckats komma överens. Medan Hyresgästföreningen kan tänka sig en höjning med högst 0,5 procent så är Växjöbostäder inte beredda att gå under 1,3 procent.

Läs ocksåHyresvärd nekar egen diskmaskin

– Det är helt onödigt. Det rimligaste vore ett nollbud”, säger Gerhard Carlgren, som ingår i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation, till Smålandsposten.

Men enligt Växjöbostäders vd Maria Säterdal, är en hyreshöjning motiverad:

– Det handlar om ökade taxebundna kostnader, exempelvis fjärrvärme och el samt kostnadsökningar som är förknippade med vår bransch, säger hon till Smålandsposten.

Läs ocksåVandrar för ökad trygghet

Strandningen innebär att Hyresmarknadskommittén nu får ta ställning till hur stor hyreshöjningen ska bli. Den består av representanter från de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo, samt Hyresgästföreningen centralt. Kommittén lämnar ett förslag som parterna förbundit sig att följa.

2016 höjde Växjöbostäder hyran med 0,57 procent efter att inför förhandlingarna ha begärt 1,95 procent.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Skenande hyror för nya lägenheter Lidingö sist ut att höja hyran Sista hyresuppgörelsen klar i väst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.