Annons

Hyresgäst dömd för koppleri: Väninnan skulle vattna blommorna – gjorde lägenheten till bordell

Örebro En kvinna i Örebro döms för koppleri sedan inte bara en, utan två av hennes hyreslägenheter använts vid prostitution. Första gången lämnade hon nycklarna till en väninna som skulle sköta blommorna under en resa. Väninnan förvandlade lägenheten till bordell. Därefter drogs kvinnan in i en värld lockad av snabba cash.
Collage av trappuppgång, nycklar och pengar. En röd stämpeltext: Dömd. Koppleri.
Foto: Gry Ellebjerg
Kvinnan lämnade nycklarna till en vän som skulle vattna blommorna under resan. Väninnan förvandlade lägenheten till bordell.

Spindeln i nätet för den här historien är dock en helt annan kvinna, från Malmö.

Hon blir i samma dom som hyresgästen i Örebro, dömd för grovt koppleri sedan hon under flera års tid administrerat sidor, fixat boenden och bokat in sexköp till uppemot 45 kvinnor runt om i Sverige. Många av kvinnorna har liksom hon själv rötterna i Sydamerika.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Även den 40-åriga hyresgästen i Örebro har rötterna i Sydamerika. Hon har bott i Sverige i långt över tio år och arbetat inom vården.

Prostitution i lägenhet
Snabba pengar fick hyresgästen att gå med på att prostituerade skulle bo i hennes lägenhet i Örebro.

Allt började med att 40-åringen skulle åka på semester och hälsa på släktingar i sitt forna hemland under sommaren 2019. Hon behöver någon som vattnar blommorna i den mycket centrala lägenheten som ägs av Örebrobostäder.

Hon anförtrodde en väninna uppdraget, lämnade hemnycklarna och reste.

Läs ocksåHyrde ut bostäder i andra hand för sexhandel - dömd lägenhetshallick åtalas igenSvart överhyra

Blomvakten tog hem prostituerade

Det 40-åringen inte verkar veta just då, är att väninnan som ska sköta blommorna säljer sex och tillhör Malmökvinnans prostitutionsnätverk.

När kvinnan i slutet av sommaren 2019 återvänder från sin semester, flyttar hon till sin pojkvän i en annan del av Sverige. Hon behåller lägenheten i Örebro och väninnan lovar snällt att fortsätta ta hand om blommorna.

Kvinnan åkte på semester och behövde någon som vattnade blommorna.

En sen höstkväll väcks hon av telefonen. Det är en polisman som ringer och ställer frågor om vad hon vet om prostitutionen som pågår i hennes hem.

Hon reagerar med en chock. Det uppger både polisen som ringde och hennes pojkvän.

Någon dag senare åker hon till Örebro för att tala med sin väninna. Hon inser att väninnan säljer sex och även upplåter bostaden till andra tjejer i nätverket.

Upptäcker kvinnor vid flyttstäd

40-åringen gör slut med sin pojkvän och flyttar tillbaka till lägenheten i Örebro.

Annons

Hon börjar söka efter en ny bostad och eftersom kontrakten överlappar varandra, hyr 40-åringen ut Öbo-lägenheten under sommaren 2020. Även denna gång till en kvinna som tillhör nätverket. Men några pengar för hyran får 40-åringen inte.

När det var dags att flyttstäda går 40-åringen till sin gamla bostad och upptäckte återigen att det bor flera kvinnor i bostaden på madrasser. 40-åringen blir enligt domen ”jättearg”.

Hon vill köra ut dem, men blir uppringd av Malmökvinnan som ber att tjejerna ska få ha kvar bostaden under följande dygn, mot en ersättning för 1000 kronor per kvinna.

Läs ocksåLägenhetshallick döms till fängelse – viktigt rättsfall för alla hyresgästerLägenhetshallick dömd för bordeller i Malmö
Kondomer och preventivmedel för kvinnor hittades efter att polisen gripit en man för sexköp
Polisen hittade använda kondomer vid tillslag i Örebro. Bilden är dock från ett annat tillslag.

Det går 40-åringen med på.

Detta är den första gången de två nu dömda kvinnorna har dokumenterad kontakt med varandra.

Men inte den sista.

Dubbla hyror, ekonomisk kris och snabba cash

Nästa gång är 40-åringen inte lika blåögd. Det framgår av polisens bevismaterial.

Det har hunnit bli vintern 2020 och kvinnan ska återigen besöka sitt tidigare hemland. Hon är i ekonomisk knipa eftersom hon fick betala dubbla hyror under sommaren. Därför frågar hon helt enkelt Malmökvinnan om hon vet någon som vill hyra hennes bostad när hon reser.

De bestämmer att två tjejer ska bo i lägenheten under utlandsvistelsen.

I chattkonversationerna skriver 40-åringen att ”De får bo i den, men inte jobba i den”.

Annons

Med detta litar 40-åringen på att kvinnorna enbart ska sova i lägenheten. Att det sedan inte blir så, menar 40-åringen inte borde belasta henne.

För det är detta meddelande som 40-åringen hänvisar till i sitt försvar: att hon inte tillåtit sexhandel i sin bostad.

Underlättat till sexköp

Men tingsrätten slår fast i sin dom att det inte spelar någon roll var sexköpen görs. Utan det graverande är att kvinnan medvetet underlättat och därmed bidragit till sexköp.

Tingsrätten dömer kvinnorna för koppleri respektive grovt koppleri.

I domen framgår att tingsrätten inte anser att det går att bevisa att 40-åringen redan från början kände till sexförsäljningen i den första lägenheten. Tingsrätten beklagar i domen att det finns brister i utredningen som gör att de inte kan ge ett heltäckande domslut.

Bägge döms

40-åringen frias därför från åtalspunkterna som gäller den första bostaden – men döms för koppleri när det gäller den andra.

Straffet blir två månaders fängelse – omvandlat till 75 timmars samhällstjänst.

Malmökvinnan, som varit spindeln i nätet för sexhandeln under en lång tid, kommer inte lika lindrigt undan.

Även om kvinnan nekar och hävdar att de är en grupp prostituerade kvinnor som hjälper varandra, är bevisningen mot henne starkare. Hon döms till fängelse i över två år för grovt koppleri.

Domen kan överklagas.

Fakta: Så undviker du som hyresgäst att stödja prostitution

Den som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand bör tänka på några saker för att vara säker på att inte bli inblandad i prostitution. Följ Hem & Hyras checklista:

1. Hyr aldrig ut din lägenhet i andra hand utan att hyresvärden har informerats och gett grönt ljus. Det finns anledning att vara försiktig med uthyrningstjänster som Airbnb för kortare perioder på dagar eller veckor. För så korta perioder får du i regel ändå inte tillstånd av hyresvärden.

2. Kontrollera identiteten på den du hyr ut till och skriv ett riktigt andrahandskontrakt.

3. Se till att ha fungerande kontaktvägar till din hyresvärd så att du enkelt kan bli nådd och inte missar en eventuell varning. Bor du inte själv kvar i lägenheten kan det vara bra att på något vis ha tillgång till din post.

4. Prata med en pålitlig granne som kan hålla lite koll och snabbt slå larm om något går fel.

 

5. Agera. Om allting ändå spårar ur, trots dina försiktighetsåtgärder: Avsluta uthyrningen. Kontakta polisen om du misstänker att det pågår något som är olagligt.

Den sista punkten är viktig. En hyresgäst som känner till att det pågår prostitution i hens andrahandsuthyrda lägenhet men inte sätter stopp kan göra sig skyldig till brott som koppleri.

Fakta: Vad är koppleri?

Koppleri innebär att någon tjänar pengar på en annan persons prostitution, till exempel genom att medvetet erbjuda marknadsföring, lokal eller lägenhet för prostitution. Detta kan ge upp till fyra års fängelse i normalfallet, vid grovt brott högst tio år.

Läs också 6 000 kronor i veckan för att hyra bordell – nu döms Malmökvinnan som tog betalt Kvinna åtalas för bordelluthyrning av hyresrätt – polisen spanade genom brevinkastet Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.