Annons

Hyresgäster protesterar mot badrumsrenovering

Eskilstuna En hyresvärd i Eskilstuna vill göra omfattande badrumsrenoveringar. Men två av hyresgästerna motsätter sig planerna. Nu driver hyresvärden ärendet vidare till hyresnämnden.

Hyresvärden José de Frutos vill förnya badrummen i lägenheterna i fastigheten på Wallingatan i Eskilstuna. I samband med ett stambyte planerar han att utföra standardhöjande åtgärder som att lägga klinker, kakla väggarna, installera golvvärme och handdukstork. För att kunna genomföra detta krävs samtycke från hyresgästerna. Tio av dem har gett klartecken. Men eftersom två av hyresgästerna motsätter sig planerna har hyresvärden tagit ärendet till hyresnämnden för att låta saken prövas där.

– Tyvärr pekar praxis på området på att inflytandet för hyresgäster i sådana här ärenden är starkt begränsat. Det är egentligen endast när det är frågan om rena lyxrenoveringar, som exempelvis inglasning av balkong, inläggning av marmorbänkskiva eller installation av bubbelbadkar, som man kan tala om ett fungerande hyresgästinflytande, säger Andreas Berglund, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På onsdag i nästa vecka ska ärendet upp i hyresnämnden. Hyresvärden har ännu inte presenterat något förslag på hyreshöjning i samband med renoveringen.

Annons

– Vi har förhandlingsordning med hyresvärden så det kommer vi att ta upp vid ett senare tillfälle, säger Andreas Berglund.

Hem & Hyra har inte lyckats nå José de Frutos för en kommentar, men i handlingarna till hyresnämnden skriver han genom sitt juridiska ombud att lägenheterna är i stort behov av renovering. Eftersom flera vattenskador har inträffat de senaste åren behövs ett stambyte i fastigheten, som är från 1943. Ytskikten i de aktuella lägenheterna är slitna och standardhöjande åtgärder är därför nödvändiga, står det vidare.

Annons
Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.
Läs också Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.