Annons

Hyresgäster riskerar chockhöjda hyror

Uppsala Återigen hotas Rikshems hyresgäster i Uppsala av chockhöjda hyror. Rikshem planerar att totalrenovera 484 lägenheter i centrala Uppsala, med hyreshöjningar på upp till 60 procent.

I kväll håller Hyresgästföreningen i ett informationsmöte för hyresgästerna på Kvarngärdet.

För ett par år sedan drog Rikshem i gång omfattande renoveringar av runt 1500 lägenheter i Gränby. Nu har turen kommit till Kvarngärdet och kvarteret Diset, på Tövädersgatan och Solskensgatan i Gränby.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Med start i höst planerar bostadsbolaget att rusta upp totalt drygt 480 lägenheter, varav 276 på Kvarngärdet och 208 på de så kallade vädergatorna.

Bland annat vill Rikshem byta stammar, fönster, installera säkerhetsdörrar, ge alla rum nya ytskikt, installera postboxar, renovera entréer, balkonger, loftgångar och förbättra utemiljön. Renoveringen beräknas ta ett och ett halvt år.

Alla planerade åtgärder är nödvändiga, enligt Karl Johansson, Rikshems fastighetschef i Uppsala.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

– Husen är över 50 år gamla och går inte längre att lappa och laga. Vattenskadorna ökar och fastigheterna har en hög energiförbrukning, skriver han i ett mejl.

Om hyresrätten ska kunna konkurrera med andra boendeformer måste lägenheterna ha en hög boendestandard, skriver han vidare.

För de omfattande åtgärderna räknar Rikshem med att behöva höja hyrorna rejält.

Annons
Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Karl Johansson vill inte uttala sig om bolagets yrkande på hyreshöjning med hänvisning till pågående förhandlingar med Hyresgästföreningen. Men 2012 fick Stena fastigheter rätt i hyresnämnden att höja hyrorna på Kvarngärdet med upp till 60 procent efter renoveringar i samma omfattning som Rikshem nu planerar. Beslutet fastställdes sedan av hovrätten. ”Vi räknar med att hyrorna blir i nivå med dessa”, skriver Johansson i mejlet.

I Gränby gick Rikshem efter förhandlingar med Hyresgästföreningen med på att till viss del låta hyresgästerna välja nivå av renovering. Men en sådan lösning är inte aktuell i det här fallet, enligt Johansson.

– En genomgående renovering krävs för att säkra en normal boendestandard. Utifrån detta avser vi att genomföra samma åtgärder i samtliga lägenheter, skriver han.

Hyresgästen Anna-Karin Göransson bor i en tvåa på Kvarngärdet och är även engagerad i den lokala hyresgästföreningen. Hon tror att Rikshems planer kommer att skapa stor oro bland de boende.

– Visst behöver det renoveras. men hyreshöjningar på 40, 50 och 60 procent gör stor skillnad för en ekonomi. Dessutom bor det många sjukskrivna och pensionärer här, det här kommer att skapa en stor stress för dem, säger hon.

Hyresgästföreningens Linda Forsberg förhandlar med Rikshem om upprustningen och de nya hyrorna. Hon ser en trend i dyra upprustningar med höga hyreshöjningar som följd.

– Företag idag saknar incitament att bygga billigt. Och när det görs så finns det inga system som ser till att detta gynnar hyresgästerna. Detta är inte specifikt för Rikshem utan är en samhällsutmaning som kommer i spåren av att miljonprogrammen behöver byggas om, säger hon.

Annons

Läs om Rikshems renoveringar i Gränby:

Gränbyhyrorna klara

Inglasning av balkonger stoppade

Hyresgäster lämnade över protestlista

Svenska kyrkan protesterar mot hyreshöjningar

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.