HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Kan göra betydande skillnad”

Västra Götaland I Göteborg är det framför allt väljare i hyreskvarter som avstår sin röst. Det kan avgöra vilka frågor som får utrymme i politiken framöver.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Marie Lindén är bostadspolitiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige. "Vi utmanas av starka krafter som vill försämra i hyresgästernas vardag och liv. Då måste vi mobilisera, och upplysa människor om att det faktiskt ser ut så här", säger hon.

Om många hyresgäster stannar hemma på valdagen riskerar deras villkor att hamna långt ner på politikernas dagordning. Det menar Marie Lindén, bostadspolitiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

– Det är väldigt många förlorade röster. Vi utmanas av starka krafter som vill försämra i hyresgästernas vardag och liv. Då måste vi mobilisera, och upplysa människor om att det faktiskt ser ut så här. Ditt val på valdagen kan göra betydande skillnad, säger hon.

Läs ocksåHyresgästers röster går förlorade

Hyresgästföreningen har redan bedrivit valrörelse i flera månader, under parollen ”Ta parti för människan”. Målet är att få så många västsvenskar som möjligt att gå och rösta.

– Det är klart att man önskar att de röstar på ett parti som värnar vår förenings intressen. Men det viktigaste är att vi har kunnat ge svar på vad partierna driver för politik, så att man är helt klar över vilket parti man tycker har den bästa bostadspolitiken, säger Marie Lindén.

Annons

Marknadshyror, det bostadssociala ansvaret och orättvisa skattevillkor mellan hyrt och ägt boende är några av de viktigaste bostadspolitiska frågorna just nu, enligt Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHär struntar varannan i valet

Samtidigt råder akut bostadsbrist, inte minst i Storgöteborg. Ändå har få politiker hittills valt att profilera sig inom detta politikområde, trots att det berör så många väljare. Det förvånar Marie Lindén.

– När det gäller bostadspolitik finns det en jätteavsaknad, hos alla partier. Så egentligen är det öppet mål. Det parti och den politiker som lyfter bostadsfrågan, både lokalt och nationellt, tror jag kan göra väldigt bra ifrån sig, säger hon.

Annons

LÄS MER
I trångbodda Bergsjön stannar fler än hälften hemma. I låghusens Önnered röstar nästan alla.

Läs ocksåI Rosengård har de boende vänt vinden
Fakta: Så röstar du
  • Alla som har rätt att rösta får ett brev på posten – där står i vilken lokal du ska gå och lägga din röst.
  • I vallokalen finns valsedlar i tre olika färger; för riksdagsvalet, kommunalvalet och landstingsvalet. Om man vill kan man även välja att sätta ett kryss vid ett av de namn som representerar partiet på respektive valsedel.
  • Riksdagsvalet: Här röstar du på det parti och den politiker du vill ska sitta i riksdagen. Riksdagen utser en regering som ska styra landet samt en statsminister, som leder regeringen.
  • Kommunalvalet: Här röstar du på det parti och den politiker som ska sitta i kommunfullmäktige och styra kommunen där du bor.
  • Landstingsvalet: Här röstar du på det parti och den politiker som ska sitta i landstingsfullmäktige. De beslutar i frågor som hälsovård, sjukvård och trafik.
Läs också Stjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas Lågt valdeltagande i hyrestäta områden när Helsingborg folkomröstade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.