HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen begär tvångsförvaltning av Ekgården

Enköping Dålig ventilation, mögel och trasiga lampor. Listan på brister i Ekgården i Örsundsbro kan göras lång. Nu ansöker Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning.

Det är en närmast misärliknande boende som målas upp i ansökan till hyresnämnden. Ekgården är ett före detta äldreboende i Örsundsbro som byggts om till lägenheter med vissa gemensamma utrymmen som kök och badrum.

Hyresgästföreningen har tidigare ansökt om åtgärdförelägganden för flera lägenheter i Ekgården. Men nu ansöker man om tvångsförvaltning för hela fastigheten som totalt har ett 40-tal hyresgäster.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

–Fastigheten är väldigt illa skött och vi tycker att den bör tas om hand av någon annan. Vi försöker hitta en ny förvaltare och hoppas mycket på att kommunen ska hjälpa oss med det. De har ju ofta större möjligheter, säger Björn Collin, jurist på Hyresgästföreningen.
Listan på brister i fastigheten kan göras lång. För flera lägenheter saknas bygglov, ventilationen är undermålig och brandsäkerheten bristfällig. Flera lägenheter är fukt- och mögelskadade. På ett ställe har toaletten tagits bort och avloppet lämnats öppet, i ett duschrum saknas golvbrunn vilket orsakar översvämningar i korridoren. Det gemensamma köket är mycket nedsmutsat och belysningen är delvis trasig. Och så vidare.

I början på november gjorde miljö- och byggförvaltningen vid Enköpings kommun en tillsyn av Ekgården. Även de kunde konstatera en rad mycket allvarliga brister och ett kraftigt eftersatt underhåll.

Annons

Hyresvärden Jan Palm ser inga större brister i fastigheterna. Och de som finns har de boende orsakat själva.
–Det är hyresgästerna som ställer till det mesta, de saboterar och stänger av ventilationen till exempel. Inte konstigt att det blir kallt när de låter fönstren stå öppna.

Läs ocksåHyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyraKvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.

Jan Palm säger att han har problem med hjärtat och har därför två personer som hjälper honom ha kontakt med hyresgästerna och betala räkningar. Själv åker han ut tre gånger i veckan och ser till så att värmen fungerar.
–När jag blir frisk ska jag se till att renovera undan för undan och sedan  ska det bli klart för att säljas, i vår eller i sommar.

Men Hyresgästföreningen verkar ju vara av en annan åsikt än du, och har ansökt om tvångsförvaltning?

–Man kan ju inte hålla på och titta efter småfel sådär, det där tar jag när jag är frisk. Dessutom ringer hyresgästerna till kommunen och Hyresgästföreningen när det är något problem, och inte till mig!

Jan Palm har varit i blåsväder tidigare. 2007 tvångsförvaltades Ekgården efter att han hade misskött fastigheten och inte betalt elräkningarna. Men tre år senare tog han tillbaka fastigheten efter att ha fått ordning på sin ekonomi.

Annons

 

Läs ocksåKommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannenTvå äldre personer, en man och en kvinna, sitter på en säng i ett rum på ett äldreboende i Nässjö.
Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.