Annons

Hyresgästföreningen vill inte stoppa pengar i kommunens fickor

Karlstad Hyresgästföreningen går inte med på höjningen som det kommunala bostadsbolaget Karlstad bostads AB, KBAB, vill ha. Anledningen är att de befarar att pengarna ska gå till kommunen i stället för hyresgästerna.
Foto: Anna Rytterbrant
Mats Gustafsson vill inte att hyrespengar hamnar i kommunens fickor.

KBAB vill höja hyran för sina 7400 lägenheter med 1,5 procent under 2018. Det är en höjning som ligger över snittet på 0,89 procent i Hyresgästföreningens Region Mitt – där länen Värmland, Örebro, Dalarna och Södermanland ingår.

-De kräver 1,5 procent, men det är bara en följd av Karlstads kommuns krav på att företaget ska generera övervinster . Vi befarar att en del av vinsten sedan går till kommunen i form av värdeöverföring. Så har skett tidigare år.  Om man räknar på en snittlägenheten hos KBAB får varje hyreshushåll betala nästan 10 000 kronor mer i hyra om året på grund av kommunens krav på övervinst, säger Mats Gustafsson som är ordförande i Hyresgästföreningen i Karlstad i ett pressmeddelande.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Hem & Hyras granskning i höstas var KBAB ett av fem bolag i Sverige med störst vinst per lägenhet under 2016. Bolaget redovisade en vinst med rekordhöga 108,5 miljoner efter finansnetto. Från den tog kommunen koncernbidrag med 81,7 miljoner.

Annons

-Jag vill gärna att politikerna förklarar det här för hyresgästerna. Varför ska hyresgästerna betala nästan två månadshyror i övervinster till KBAB? Och kommer politikerna att kräva att en del av övervinsten sedan går till kommunen för att de ska använda den till ändamål som borde betalas med skattepengar? Det vill vi gärna ha svar på, säger han.

Men det är inte vinsten i sig som Mats Gustafsson vänder sig emot.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

-Det är inte fel att kommunala bostadsföretag går med vinst. Men det ska finnas en rimlighet i detta och pengarna ska stanna i bolaget. Med tanke på den bostadssituation som är i Karlstad – se till att investera i att bygga nytt eller öka takten när det ska renoveras. Det gynnar både bolaget, kommunen, nuvarande och kommande hyresgäster, säger han.

Annons

Hem & Hyra försöker nå politiker i Karlstad för att få svar på Hyresgästföreningens frågor.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.