HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen vill inte stoppa pengar i kommunens fickor

Karlstad Hyresgästföreningen går inte med på höjningen som det kommunala bostadsbolaget Karlstad bostads AB, KBAB, vill ha. Anledningen är att de befarar att pengarna ska gå till kommunen i stället för hyresgästerna.
Foto: Anna Rytterbrant
Mats Gustafsson vill inte att hyrespengar hamnar i kommunens fickor.

KBAB vill höja hyran för sina 7400 lägenheter med 1,5 procent under 2018. Det är en höjning som ligger över snittet på 0,89 procent i Hyresgästföreningens Region Mitt – där länen Värmland, Örebro, Dalarna och Södermanland ingår.

-De kräver 1,5 procent, men det är bara en följd av Karlstads kommuns krav på att företaget ska generera övervinster . Vi befarar att en del av vinsten sedan går till kommunen i form av värdeöverföring. Så har skett tidigare år.  Om man räknar på en snittlägenheten hos KBAB får varje hyreshushåll betala nästan 10 000 kronor mer i hyra om året på grund av kommunens krav på övervinst, säger Mats Gustafsson som är ordförande i Hyresgästföreningen i Karlstad i ett pressmeddelande.

Läs ocksåElpriset ökar mest – här är kommunala avgifter dyrast

Enligt Hem & Hyras granskning i höstas var KBAB ett av fem bolag i Sverige med störst vinst per lägenhet under 2016. Bolaget redovisade en vinst med rekordhöga 108,5 miljoner efter finansnetto. Från den tog kommunen koncernbidrag med 81,7 miljoner.

-Jag vill gärna att politikerna förklarar det här för hyresgästerna. Varför ska hyresgästerna betala nästan två månadshyror i övervinster till KBAB? Och kommer politikerna att kräva att en del av övervinsten sedan går till kommunen för att de ska använda den till ändamål som borde betalas med skattepengar? Det vill vi gärna ha svar på, säger han.

Men det är inte vinsten i sig som Mats Gustafsson vänder sig emot.

Läs ocksåTimråbos solskensprojekt

-Det är inte fel att kommunala bostadsföretag går med vinst. Men det ska finnas en rimlighet i detta och pengarna ska stanna i bolaget. Med tanke på den bostadssituation som är i Karlstad – se till att investera i att bygga nytt eller öka takten när det ska renoveras. Det gynnar både bolaget, kommunen, nuvarande och kommande hyresgäster, säger han.

Hem & Hyra försöker nå politiker i Karlstad för att få svar på Hyresgästföreningens frågor.

Läs också Skarp kritik när Halmstad kommun fakturerar HFAB på avgift i miljonklassen Vägledning för rimligare hyreskrav Fondpengar ger Susanne en guldkant

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.