Annons

Hyreshuset som blev dygnshotell och lockar hallickar – sexköpare får böta 18 000 kronor

Malmö Lägenheter i hyreshuset i centrala Malmö används som hotell och styrs av mellanhänder. Flera bostäder har använts som bordeller. Nu döms en i raden av besökare efter att ha köpt sex på adressen – den prostituerade kvinnan berättade för polisen att sexhandeln styrdes från Ukraina.
Davidshallsgatan 24 - bordeller i hyreshus i Malmö
Foto: Anders Paulsson/Polisen

Fällan var gillrad och gick i lås. När den 44-årige mannen anlände till hyreshuset på Davidshallsgatan sent på kvällen fanns polisen redan på plats. De stod gömda i trapphuset och ute på gatan och väntade.

En av lägenheterna på adressen fungerade just då som bordell. Detta hade polisen redan konstaterat genom spaning och det vara bara att vänta på att sexköparna skulle dyka upp. När 44-åringen lämnade huset efter några minuter grep spanarna mannen direkt och placerade honom i baksätet på en polisbil.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvar i lägenheten som han precis hade besökt fanns en prostituerad kvinna från Ukraina. Hon berättade för polisen att 44-åringen just hade betalat för sex och visade en använd kondom i en papperskorg. I mannens telefon fanns chattar med vad han trodde var kvinnan i lägenheten, men hon berättade hur det egentligen hade gått till. När 44-åringen skickade meddelanden och bokade besök samt förhandlade om pris gick dessa i själva verket till en helt annan person. Den som svarade var organisatören bakom sexhandeln, en person som befann sig Ukraina.

En känd adress för sexköpare

Gripandet av 44-åringen skedde i vintras och var av allt att döma ett rutinärende för polisen. Under året som gick skrev myndigheten totalt 54 anmälningar mot misstänkta sexköpare i staden under liknande omständigheter. Men just platsen där detta skedde sticker ut.

Bordell i hyreshus - sexköpare varnas
Polisen beslagtog mannens mobil. Värden har satt upp skyltar som upplyser om att sexköp inte är tillåtet.

Hem & Hyra har tidigare kunnat avslöja att stora delar av fastigheten på Davidshallsgatan 24 inte längre fungerar som ett traditionellt hyreshus. I stället har ägaren Idoff Fastighets AB lagt över lägenheter i händerna på mellanhänder som hyr ut dygnsvis. Detta innebär ökade intäkter för värden och höjda hyror för hyresgäster då förhandlingssystemet rundas. Malmö stad utreder just nu om hotellverksamheten följer lagar och regler.

Annons

Hotellverksamheten har även fått andra konsekvenser. Eftersom uthyrningen sker anonymt och utan möten med ägarna har hallickar fattat tycke för lägenheterna. Polisen har inte bara utrett sexköp utan även våldtäkt, rån och människohandel på adressen. Prostitutionen i huset har fortsatt in på 2024, visar Hem & Hyras genomgång.

Läs hela Hem & Hyras granskning här: Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö

Lägenheten som 44-åringen besökte är en enrummare som ett mellanhandsföretag hyr ut för runt 1 000 kronor per natt. Kunderna har varit turister, företag – och hallickar.

Läs ocksåHyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB

Förklaringen – var desperat efter kvällsmassage

För polis och tingsrätt har mannen berättat att han lider av smärta och att han under den sena kvällen i vintras fick ett plötsligt behov av massage. När han googlade efter kvällsöppna salonger hittade han en hemsida med annonser. Det rör sig om en ökänd sajt för sexhandel, komplett med nakenbilder på annonsörer med tillhörande prislistor för sexuella tjänster. Sajten är precis som andra i samma kategori specialinriktad mot prostitution just i Sverige men har sina servrar och ansvariga placerade i länder dit svensk kopplerilagstiftning inte når. Enligt Hem & Hyras uppgifter är det Cypern respektive Ungern i detta fall.

Annons

Kvinnans annons erbjöd i detta fallet mycket riktigt massage men även sex i flera former. 44-åringen har hela tiden nekat till brott men medgett att han haft sex med kvinnan, något som han menade skedde spontant och oplanerat.

Den ukrainska kvinnan deltog aldrig under rättegången och Malmö tingsrätt menar att hennes uppgifter måste värderas försiktigt. Samtidigt har hon framstått som trovärdig under förhören i motsats till den åtalade. Rätten tror inte på hans version av vad som hände. Enligt domen var det tydligt att mannen besökte lägenheten för att köpa sex, vilket också skedde.

Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus

Nu dömer Malmö tingsrätt 44-åringen till dryga böter. Sexköpet i vintras, som kostade honom 1 000 kronor, resulterar nu även i dagsböter på 18 000 kronor.

Fakta: Sexhandel, skenande hyror och skatteslarv - Hem & Hyras granskning

Hem & Hyra har under lång tid följt utvecklingen i huset på Davidshallsgatan 24 i Malmö. Värden har lagt över stora delar av kontrollen av fastigheten på mellanhänder som bedriver olika former av hotellverksamhet – i kölvattnet: höjda hyror och problem med sexhandel.

Läs hela granskningen här: Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö

Fakta: Olagligt att medvetet hyra ut lägenheter för sexhandel

Det är olagligt att köpa sex men inte att sälja. Koppleri innebär att någon medvetet tjänar pengar på en annan persons prostitution, till exempel genom att erbjuda marknadsföring, lokal eller lägenhet. Detta är något som kan ge upp till fyra års fängelse i normalfallet, vid grovt brott ligger straffet på max tio år.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.