Annons

Hyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”

Malmö I ett hus mitt i Malmö hyrs lägenheter ut som hotell via uthyrningssajter. Hallickar och sexköpare har blivit återkommande besökare. Oacceptabelt, tycker Lars Idoff. Ändå är han nöjd med samarbetet med mellanhanden och vill helst slippa hyresgäster med förstahandskontrakt.
Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB
Foto: Polisen/Anders Paulsson/Patrik Renmark
Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB

Huset på Davidshallsgatan 24 i centrala Malmö har varit i familjen Idoffs ägo sedan minst åttiotalet. Hem & Hyras granskning har visat att det knappt finns några förstahandshyresgäster kvar. Situationen har spårat ur efter att hallickar och misstänkta människohandlare fattat tycke för adressen och börjat använda lägenheterna som bordeller. Uthyrningen i andra hand står mellanhandsföretaget Cityroom för.

Vad tänker du om att det pågår brottslighet, sexhandel, i din fastighet?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

–  Ja, det är för jävligt, säger Lars Idoff.

Hur känns det att inte ha kontroll över din fastighet?

–  Det har jag. Cityroomarna har varit med mig i över tjugo år och det har fungerat ända till nu. Så det är ett gupp på vägen men inget acceptabelt gupp. Jag har pratat med Cityroom och de har lovat att det inte ska hända igen, annars blir det hyresnämnden, säger Lars Idoff.

Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus

Du säger upp dem?

– Ja, sen får vi se om hyresnämnden godkänner det.

Lars Idoff, Idoff fastighets AB
Lars Idoff, i blå skjorta, nyinviger Triangeltorget tillsammans med toppar från Malmös näringsliv och stadens S-ledning. Bild från 2020.

Hyrorna i huset har stigit dramatiskt genom upplägget med mellanhänder och många av lägenheterna används som hotell för turister och företag.

Varför har du inte vanliga förstahandskontrakt?

–  Det finns förstahandskontrakt också, men jag vet inte hur många nu. Men annars har detta fungerat jättebra i tjugo år, säger Lars Idoff.

Annons

Fastighetsägaren vill inte ha vanliga hyresgäster

Just nu utreder Malmö stad om lägenheterna är hyresrätter eller hotell.

Vill du inte hellre ha vanliga förstahandshyresgäster så du har kontroll över vad som händer i ditt hus?

–  Nej.

Varför inte?

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

–  Eftersom det fungerat så här i tjugo år och det har fungerat jättebra.

Vad är det som fungerar jättebra?

–  Allt.

Varning för sexhandel
Hallickar, sexköpare och misstänkta människohandlare har blivit vanliga i huset.

På vilket sätt fungerar allt?

–  Ja, allt är ju jättebra. Det har gått bra i tjugo år. Varför ska jag inte fortsätta med det? säger Lars Idoff.

Annars skulle kriminaliteten framstå som ett problem?

Annons

– Ja, men det är inget som jag får information om från polisen.

Mellanhanden ser inga problem med anonym uthyrning

Cityrooms företrädare vill inte berätta hur många lägenheter i huset som används av företaget men bekräftar att gästerna både är privatpersoner och företag. Hon svarar på en del av våra frågor via mejl, men vill inte prata med oss. Hon kommenterar problemet med sexhandel som växt fram på senare år.

”Vi har givetvis ansvar gentemot fastighetsägaren enligt kontrakt likt andra kontraktsinnehavare. Det framgår mycket tydligt i våra hyresvillkor att vi inte tillåter någon form av illegal verksamhet, och överträdelse resulterar i omedelbar avhysning”, skriver hon i ett mejl.

Kvinnan berättar att dagens anonyma incheckningsrutiner infördes under pandemin. Hon tycker att det systemet har fungerat bra, trots sexhandel som har pågått. Den som vill hyra en lägenhet i huset kan göra det enkelt online. Det enda som mellanhanden kräver är ett foto på en id-handling.

”Större andelen av gästerna är återkommande företagare/företag, praktikanter, släktingar/vänner till Malmöbor. Därför finns det ingen anledning att möta dem vid ankomsten. Väldigt ofta träffar vi gästerna de efterföljande dagarna”.

Företagets modell för hyressättning i de möblerade lägenheterna har ett pålägg för slitage och moms vid sidan av kostnader för exempelvis gas och el.

”Hyran överstiger inte de faktiska kostnaderna”, sammanfattar hon.

Fakta: Sexhandel, skenande hyror och skatteslarv - Hem & Hyras granskning
Hotellägenhet som har använts som bordell
Hem & Hyras reportrar hyrde en hotellägenhet av mellanhanden för ett dygn.

Hem & Hyra har under lång tid följt utvecklingen i huset på Davidshallsgatan 24 i Malmö. Värden har lagt över stora delar av kontrollen av fastigheten på mellanhänder som bedriver olika former av hotellverksamhet – i kölvattnet: höjda hyror och problem med sexhandel.

Läs hela granskningen här: Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö

Läs också Efter Hem & Hyras avslöjande: Hotellifieringen kan kosta Brodderud 180 000 i sanktionsavgift Hyreshuset som blev dygnshotell och lockar hallickar - sexköpare får böta 18 000 kronor Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.