Annons

Hyresnämnden får bakläxa

Göteborg Kvinnan hävdade att hennes ex-pojkvän hyrt ut till ockerhyra utan hennes vetskap. Men ex-pojkvännen hördes aldrig i rätten. Nu får hyresnämnden i Göteborg bakläxa av Svea hovrätt.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om fallet. En 29-årig kvinna krävde att få tillbaka överhyra hon betalat när hon hyrt en möblerad andrahands-lägenhet i Gårdsten under 2013 och 2014.

29-åringen hade betalat 6 970 kronor i månaden för tvårumslägenheten, fast den verkliga hyran bara var 3 950 kronor. Det är tillåtet att lägga på 10 procent om man hyr ut möblerat. I det här fallet var hyrespåslaget alltså drygt 75 procent. Uthyrningen skedde dessutom svart, utan fastighetsägarens tillstånd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Göteborgs hyresnämnd beslöt att förstahandshyresgästen, en 33-årig kvinna, skulle betala tillbaka drygt 16 500 kronor till 29-åringen. Att den yngre kvinnan även hävdade att hon blivit lurad på 22 000 kronor i deposition föll däremot utanför hyresnämndens beslutsområde, och lämnades utan åtgärd.

33-åringen hävdade att hon var oskyldig, och att det var hennes ex-pojkvän som hyrt ut lägenheten utan att hon visste om det. Men hyresnämnden ansåg att ex-pojkvännen enbart agerat bulvan åt 33-åringen, bland annat eftersom inbetalningarna i vissa fall skett direkt till kvinnans konto.

Detta får nu hyresnämnden bassning för av Svea hovrätt. Återbetalningskravet är ställt till ex-pojkvännen, och då är det han som ska krävas på pengar. Inte 33-åringen, även om det var hon som stod på förstahandskontraktet.

Annons
Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Därför ogiltigföklarar nu hovrätten hyresnämndens beslut och återförvisar det. Detta betyder att Göteborgs hyresnämnd måste göra om prövningen.

Sedan det första beslutet togs har 33-åringen förlorat en gång till i hyresnämnden, och ska betala tillbaka 11 700 kronor till en annan andrahandshyresgäst som hon hyrt ut till.

Även detta mål är överklagat till hovrätten.

Läs ocksåHyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostadI flera år har kvinnan hyrt en tvårummare av vård- och omsorgsförvaltningen i Alingsås. Men efter att ha kommit efter med hyran åker hon nu ut.

LÄS MER:

Annons

Hyresgäst får tillbaka ockerhyra

Hyrde ut i  andra hand – för dubbla hyran

Läs också Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.