Annons

Hyresnämnden får bakläxa

Göteborg Kvinnan hävdade att hennes ex-pojkvän hyrt ut till ockerhyra utan hennes vetskap. Men ex-pojkvännen hördes aldrig i rätten. Nu får hyresnämnden i Göteborg bakläxa av Svea hovrätt.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om fallet. En 29-årig kvinna krävde att få tillbaka överhyra hon betalat när hon hyrt en möblerad andrahands-lägenhet i Gårdsten under 2013 och 2014.

29-åringen hade betalat 6 970 kronor i månaden för tvårumslägenheten, fast den verkliga hyran bara var 3 950 kronor. Det är tillåtet att lägga på 10 procent om man hyr ut möblerat. I det här fallet var hyrespåslaget alltså drygt 75 procent. Uthyrningen skedde dessutom svart, utan fastighetsägarens tillstånd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Göteborgs hyresnämnd beslöt att förstahandshyresgästen, en 33-årig kvinna, skulle betala tillbaka drygt 16 500 kronor till 29-åringen. Att den yngre kvinnan även hävdade att hon blivit lurad på 22 000 kronor i deposition föll däremot utanför hyresnämndens beslutsområde, och lämnades utan åtgärd.

33-åringen hävdade att hon var oskyldig, och att det var hennes ex-pojkvän som hyrt ut lägenheten utan att hon visste om det. Men hyresnämnden ansåg att ex-pojkvännen enbart agerat bulvan åt 33-åringen, bland annat eftersom inbetalningarna i vissa fall skett direkt till kvinnans konto.

Detta får nu hyresnämnden bassning för av Svea hovrätt. Återbetalningskravet är ställt till ex-pojkvännen, och då är det han som ska krävas på pengar. Inte 33-åringen, även om det var hon som stod på förstahandskontraktet.

Annons
Läs ocksåHyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta

Därför ogiltigföklarar nu hovrätten hyresnämndens beslut och återförvisar det. Detta betyder att Göteborgs hyresnämnd måste göra om prövningen.

Sedan det första beslutet togs har 33-åringen förlorat en gång till i hyresnämnden, och ska betala tillbaka 11 700 kronor till en annan andrahandshyresgäst som hon hyrt ut till.

Även detta mål är överklagat till hovrätten.

Läs ocksåNorskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov"När Munkbo upptäckte att det norska paret inte hade behov av sin hyresvilla vände de sig till Hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt.

LÄS MER:

Annons

Hyresgäst får tillbaka ockerhyra

Hyrde ut i  andra hand – för dubbla hyran

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.