HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresrätter kan göras om till ägarlägenheter

Nyheter Alliansen vill ge värdarna makt att omvandla hyreshus till ägarlägenheter. Det innebär färre hyresrätter och större skuldsättning, varnar Hyresgästföreningen.

För två månader sedan skrev Hem & hyra om att den borgerliga alliansen beordrat en ny utredning av så kallade ägarlägenheter.

Upplåtelseformen infördes 2009 och går ut på att en privatperson i stället för att bli medlem i en bostadsrättsförening ska kunna köpa lägenheten på samma sätt som ett småhus.

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.

Den nya typen av boende har hittills varit ett praktfiasko och i år beräknas endast cirka 100 ägarlägenheter byggas.

Tidigare har ägarlägenheter bara skapats vid nyproduktion.

Trots det svala intresset ska regeringen nu besluta om ett nytt utredningsdirektiv som ska göra det möjligt för fastighetsägare att omvandla ett hyreshus till ägarlägenheter, rapporterar Ekot.

Annons
Läs ocksåCivilutskottet vill ha fler ägarlägenheter

Hyresgäster som vill kommer då att få köpa sin lägenhet, och resterande boende ska få fortsätta hyra med besittningsskydd.

Justitieminister Beatrice Ask (M) tror på idén, som man hoppas ska bidra till att nya bostäder.

– Fördelen med ägarlägenheter ett självbestämmande som man inte har annars. Vi tycker det är viktigt att se om man kan gå vidare. Man bör ha den möjligheten även med befintliga hyresrätter, säger hon till Ekot.

Läs ocksåSågar förslag om att göra hyresrätt till ägarlägenhet

Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman är inte lika exalterad över direktivet, som skulle innebära att antalet hyresrätter minskar och än fler svenskar skuldsätter sig för sitt boendes skull.

Annons

– Allt fler tvingas fylla i låneansökningar, köpa bostad och börja svettas över risken för räntehöjningar och värdeminskningar. Skuldmiljonärerna växer i antal, skriver hon på sin blogg.

Om regeringen beslutar att genomföra en utredning kommer denna att redovisas senast den 30 maj 2014.

Fakta: Ägarlägenheter


Ägarlägenheter skiljer sig från bostadsrätter genom att var och en har lagfart på sin lägenhet som på en villa.
En ägarlägenhet kan ägaren hyra ut som han eller hon vill och behöver inte söka tillstånd vilket kan vara fallet i bostadsrättsförening.
 De gemensamma angelägenheterna som yttre underhåll sköts av en gemensamhetsförening, liknande en villaförening.

Läs också Trots kritik – Stockholmshem går vidare med ägarlägenheter Ägarlägenheter blev en flopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.