Annons

Hyresvärd bröt upp tolv förråd – flyttade hyresgästernas saker

Värmdö Värmdö Bostäder bröt upp tolv förråd och flyttade alla saker. "Det känns fruktansvärt, saker har gått sönder", säger Greta Hilbig. Bolagets vd beklagar det inträffade. ”Fort och fel”
Foto: Kenneth Samuelsson
Greta Hilbig fick sitt förråd uppbrutet och tömt av Värmdö Bostäder. I flytten till nya förrådet gick en kattbur sönder.

Värmdö Bostäder har i flera år haft planer på att bygga om lägenhetsförråd på Nelsonstigen och Markörvägen till ungdomslägenheter. Men hyresgästerna gillade inte idén och gick till hyresnämnden där bolaget till slut vann och kunde börja projektet. Men på vägen gick det fel. Det slutade med att bolaget klippte upp tolv hyresgästers förråd, packade och flyttade deras saker utan att hyresgästerna fick vara med.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Greta Hilbig på Nelsonstigen 7 är en av de som fått förrådet uppbrutet och inte gillar att någon har hållit på och rört bland hennes saker.
– Jag tycker det är helt fruktansvärt, man gör inte så. Jag har massa grejer med affektionsvärde från min bror som dog för några år sedan. Hade de försvunnit vet jag inte vad jag hade gjort. Sedan gick några saker sönder också, säger hon.

För över ett år sedan fick hon allmän information om att förråden ska flyttas. Men på en ritning såg det ut som att hon inte berördes och att det inte skulle vara lägenheter där hennes lilla förråd var.
– Jag kontaktade Värmdö Bostäder flera gånger och frågade men jag skickades bara runt och fick inte något svar så då trodde jag inte vi berördes, säger hon.

En dag fick hon ett brev i brevlådan där det stod att bolaget hade flyttat hennes saker.
– Men jag har inte fått någon avi om det. Vi bor på markplan och de kanske har missat oss, säger hon.

Läs ocksåVärden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstädaMan som sitter i en fåtölj.

Det slutade med att hon polisanmälde bolaget och gick till hyresnämnden.
– Men nu är polisanmälan nedlagd eftersom de inte kan bevisa vem som gjort vad.

Annons

Den högst ansvariga på Värmdö Bostäder är Lena Boman, tillförordnad vd sedan en kort tid. Hon har inte varit med under hela resan med förrådsombyggnaden men berättar att bolaget har aviserat både generellt och till enskilda hyresgäster när det gäller förrådsflytten.
– Men det är svårt att veta om alla har fått på informationen. Folk kan ju ha varit bortresta eller så, säger hon.

Den som vill ha torrt på fötterna när ett förråd bryts upp och egendom flyttas ska ta hjälp från Kronofogden, så kallad handräckning. Då skickar Kronofogden ett föreläggande till personen, som sedan skriver på ett kvitto. Då vet man att den som har förrådet har mottagit beskedet.

Läs ocksåKlädkammare i lägenheten räcker – värden slipper ordna förråd

Men så har inte Värmdö Bostäder gjort.
I det här fallet har det lett till att hyresgästerna menar att Värmdö Bostäder har klippt upp förråd och flyttat sakerna utan att säga till dem.

– Jag inser att bolaget har använt ett sätt som inte håller juridiskt. Vi ska göra det tillsammans med Kronofogden om vi ska klippa upp lås men det har vi inte gjort.

Varför inte?
– Den mänskliga faktorn. Vi stannade inte upp och tänkte ”vad är det som gäller?” utan ville bara sätta igång och bygga om förråden till lägenheter. Fort och fel, säger hon.

Annons

Nu slutar det med att hyresgäster är arga och säger att deras saker förstörts i flytten…
– Ja, vi har försatt oss i underläge när vi gjort så här. Jag kan inte säga att min personal har gjort 100 procent rätt eller att det som hyresgästen säger stämmer. Men vi upplever att flytten gjorts på ett bra sätt.

Hur kompenserar ni hyresgäster som säger att saker gått sönder?
– Det beror på om det känns trovärdigt att det gått sönder i flytt. Då är det ingen som helst diskussion om att vi ska ersätta dem.

Hur många förråd har ni klippt upp och flyttat utan att hyresgästerna varit med?
– Det är tolv stycken. Jag blev förskräckt att vi använt den metoden på så många. Den projektledare som drev det här, drev det hårt och är inte kvar idag. Jag tänker så här, tänk om man kunde backa bandet, säger hon.

Läs också Byggbolag i konkurs – ungdomslägenheter stoppas Allergiker anmälde fuktskada - fick vänta 10 månader på hjälp Värmdö Bostäder höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.