HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd tvingas betala för misskötsel av hus på Kirseberg

Malmö Nu ger Mark- och miljödomstolen grönt ljus för ett vite på 120 000 kronor mot det ökända husets ägare. Och den summan kan snabbt komma att bli större.
Södra Bulltoftavägen 60

Huset på Södra Bulltoftavägen har i perioder varit helt övergivet av ägaren Per-Lennart Lundström. Hyresgästerna har tvingats lösa problem i lägenheterna på egen hand. Fastighetsägaren har undvikit all kontakt med myndigheterna som jagat honom under lång tid. Nu kommer den första notan.

Mark- och miljödomstolen har dömt i två ärenden. Det innebär att ägaren tvingas betala 120 000 kronor i viten kopplat till bristande ventilation och uteblivna mätningar av inomhustemperaturen. Detta kan, om inget sker, rulla vidare med nya viten på 70 000 kronor var fjärde vecka.

Läs ocksåÖkänt skandalhus i Malmö får ny ägare

I början av året trädde en ny blivande ägare fram, Bertil Assarsson, och utlovade förändringar. “Tanken är att kåken ska bli i toppskick”, sade han då till Hem & Hyra. Han berättar nu att planen står fast men att köpet av huset ännu inte har gått igenom.

–  Det går framåt och vi skriver papper den här veckan om vi hinner. Det har dragit ut lite på tiden, säger han.

I Lantmäteriets register står huset fortfarande registrerat på Per-Lennart Lundström och det är också honom som vitet riktas mot. Men miljöförvaltningen som driver ärendet menar att viten i slutet landar på den som faktiskt äger huset. Bertil Assarsson känner inte till det utdömda vitet när vi når honom.

Läs ocksåMiljöförvaltningen: Övergivet hus skadar hyresgäster

–  Jag har tagit in anbud på tak, fasad och fönster och sedan blir det tvättmaskiner. Allt ska fixas, säger han.

Så här har det tidigare sett ut i lägenheterna.

I september hotar nästa ekonomiska smäll, nya viten på omkring 500 000 kronor var fjärde vecka. Detta om den som då äger huset inte åtgärdat just tak, fasad och fönster. Malmö stads miljöförvaltning står bakom en rad ärenden med viteshot.

–  Detta är vårt enda tvångsmedel för att få saker gjorda, säger miljöinspektören Simon Alskans.

Läs ocksåEkonomisk storsmäll hotar hyresvärd i Malmö

Har det hänt något alls efter viteshoten?

–  Nej, inte som vi har fått veta.

Hem & Hyra har sökt Per-Lennart Lundström men utan resultat.

Läs också Vite gav resultat i eftersatt hus Domstol slår fast vite för hus på Södra Bulltoftavägen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.