Annons

Vite gav resultat i eftersatt hus

Malmö Ägaren till det eftersatta huset på Södra Bulltoftavägen i Malmö har börjat ta tag i problemen – men först efter att en domstol dömt ut ett vite på 20000 kronor.
Foto: Anders Paulsson
Miljöförvaltningen ska nu se över vad som finns kvar att göra i hyreshuset i stadsdelen Kirseberg.

Hyresgästerna i huset i stadsdelen Kirseberg har länge varit missnöjda med det bristande underhållet. Hyresnämnden beslutade redan förra året om ett föreläggande, som innebär att hyresvärden Per-Lennart Lundström bland annat måste byta fönster och totalrenovera badrum i huset på Södra Bulltoftavägen 60. Även miljöförvaltningen på Malmö kommun har beslutat om flera förelägganden som rör brister i fastigheten.

Det har varit svårt både för boende, Hyresgästföreningen och myndigheter att få tag på Per-Lennart Lundström. Hans fru Maria Lundström har under ett sammanträde i hyresnämnden berättat att maken varit sjuk och inte mäktat med att ta hand om huset som han ägt i flera år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har ett av myndighetskraven fått konsekvenser. Miljöförvaltningen i Malmö krävde i slutet av förra året att fastighetsägaren skulle se över ventilationen i fastigheten. Om han inte gjorde det inom utsatt tid, skulle han få betala 20 000 kronor i vite. Dessutom skulle vitet fortsätta att ticka varje månad som bristerna fanns kvar.

Annons

Mark- och miljödomstolen slog fast miljöförvaltningens beslut i juli i år – men trots det har det dröjt till augusti tills fastighetsägaren skickat in en redogörelse över hur det ser ut med ventilationen i lägenheterna. Det innebär att han får betala 20 000 kronor, eftersom redovisningen kom för sent.

Däremot är det inte troligt att vitet kommer att fortsätta löpa, berättar Christian Höglund, miljöinspektör på Malmö kommun.
– Generellt ser det bra ut så troligtvis är det föreläggandet uppfyllt, säger han.
Han ska nu kontrollera att redovisningen verkligen lever upp till kraven.
Ska man tolka det här som att vitet har gett resultat i form av åtgärder?
– Ja, alltså nu har vi dömt ut ganska mycket viten på andra saker också. Man kan anta att vitena har gett effekt, då man faktiskt börjat åtgärda saker, säger Christian Höglund.

Annons
Läs ocksåHyresgäster stoppade prövning av hyrorna i Malmöfastighet

Miljöförvaltningen ska nu se över vad som finns kvar att göra i hyreshuset i de olika ärenden som kommunen har.
– Nu har de utrett väldigt mycket och nu ska vi se att de också åtgärdar det som de kommit fram till så att alla brister försvinner, säger Christian Höglund.

Läs också Akut uthyrningsförbud och omfattande kritik mot svartlistad hyresvärd De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.