Annons

Hyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten

Skåne De har varken värme eller varmvatten och hyresvärden verkar ha gått under jorden. Han försvann efter ett havererat krogprojekt på ett av Helsingborgs bästa lägen. Nu jagas han av många.
Foto: Petra Martinsson
Flera hyresgäster har lämnat huset på Kungsvägen i Skånes Fagerhult. Av åtta lägenheter verkar det bara bo folk i två. Maria Schmidtke vill stanna här. Hon trivs och gården är perfekt för hennes son att vara på. ”Jag kommer att slåss för att få bo kvar”, säger hon.

Sedan i mars har hyresgästerna på Kungsvägen i Skånes Fagerhult levt utan värme och varmvatten. I början av april försvann hyresvärden från hyresgästernas radar. Han svarar inte på telefon, sms eller brev. För att kunna ta en ”dusch” eller diska måste vatten värmas på spisen.
– Jag fyller hinkar med ljummet vatten och så får han hälla på sig och duscha så, säger Maria Schmidtke och tittar på sin femårige son.

När värmen försvann var det fortfarande minusgrader från och till på nätterna.
– Vi fick ligga med kläderna på för att hålla oss varma. Det är för jävligt att försöka sova när man fryser. Man vaknar hela tiden och kan inte sova på riktigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Inte betalat vattenfakturor

Ett par mil bort i ett hus i Örkelljunga är läget detsamma. Här bor sex familjer (två lägenheter står tomma). Värmen och varmvattnet försvann under våren och själva vattentillgången är hotad. Inte heller här har hyresgästerna fått tag på hyresvärden i månader. När de började nysta visade det sig att värden inte har betalt vattenfakturan under ett helt år.

Magnus Nyh.

– Man blir förbannad på hur någon bara kan strunta i barn och barnfamiljer. Jag har förståelse för att man kan hamna i svårigheter i livet, av olika skäl, men han borde ha pratat med oss under vägen så vi slapp stå här som frågetecken, säger hyresgästen Magnus Nyh.

Den gemensamma närmaren för huset i Skånes Fagerhult och huset i Örkelljunga är fastighetsägaren Roger Nilsson. I Helsingborg är han känd som en omskriven nöjesprofil. Här har kommunen också jagat honom i månader. Orsaken är ett havererat krogprojekt på ett av Helsingborgs bästa lägen. Roger Nilsson ägde via sitt företag R.U.M.N restaurang Bunker bar på Gröningens strandpromenad.

Läs ocksåFritt spelrum för oseriösa hyresvärdar - lag som stoppar köp har slopats

Hösten 2019 påbörjades ett projekt med att riva den gamla byggnaden och ersätta den med en ny som skulle ha terrass på taket. Men något hände. Bygget stannade av. Bolaget hade hamnat i pengatvist med en entreprenör som sedan kom att begära bolaget i konkurs. Av bygget återstod enbart ett stort hål i marken omgärdat med stängsel och byggmaterial. Och så fick det stå till alldeles nyligen.

Polistillstånd gick ut

Kommunen arrenderade ut marken på Gröningen och när Hem & Hyra pratar med kommunen strax före midsommar har bolagets arbetsbod och byggmaterial precis transporterats bort från platsen. För cirka en månad sedan lyckades polisen hitta Roger Nilsson i samband med att ett polistillstånd, som krävdes för en del av bygget, gick ut.

Annons

Ansvarig vid polisen vill inte berätta hur eller var de hittade honom men där andra går bet lyckades alltså polisen. För det är fler som söker honom.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Söderåsens miljöförbund är en part. De kopplades in redan i början av året. Maria Schmidtke hade problem med kondens och fukt i sin lägenhet och huset i Örkelljunga hade liknande problem samt värme- och varmvatten som kom och gick.

Bakom denna dörr finns en värmepanna som inte fungerar.

Trots kontinuerliga försök att få tag på Roger Nilsson får miljöförbundet inget svar. De ringer och skickar brev till företaget AB Kronan 8 som äger husen. Nu är man på gång med förelägganden förenade med vite för respektive hus, 15 000 kronor för varje två-veckorsperiod så länge bristerna inte åtgärdas. Den formella gången är att de nu har skickat ett brev till hyresvärden. Han har fram till 8 juli på sig att komma med synpunkter. Hör han inte av sig blir nästa steg ett beslut med delgivning, och värden måste skriva under på att han mottagit beslutet. Håller en person sig borta kan det bli aktuellt att en så kallad stämningsman söker upp denne.

I sin skrivelse skriver miljöförbundet att avsaknaden av värme och varmvatten är mycket allvarligt och det finns barn i fastigheterna. Men enligt miljöinspektör Josefine Johansson kan man inte agera snabbare eller på annat sätt, exempelvis betala fakturor så att värmen kommer tillbaka.
– Det här är den vägen vi kan gå, säger hon.

Sammanträde först i augusti

Också Hyresgästföreningens jurist Linnea Roslund har misslyckats med att få tag på Roger Nilsson och hon har funderat på hur hon kan hjälpa hyresgästerna. Ett tag var hon inne på tvångsförvaltning men problemet är att få någon att vilja ta över förvaltningen. Hon har begärt skyndsam handläggning hos hyresnämnden med ett åtgärdsföreläggande men nämnden har inte bokat sammanträdet förrän den sista augusti.

Linnea Roslund har rekommenderat hyresgästerna i Örkelljunga att använda sig av ”rätt till självhjälp”. Det är en rättighet i Jordabalken som innebär att hyresgäster på värdens bekostnad kan åtgärda brister om denne inte själv gör det. Det är inte lika lätt för hyresgästerna i Skånes Fagerhult att överväga. Problemet där ser ut att vara en trasig värmepanna som finns bakom en låst dörr och för att komma åt den behöver man bryta sig in.

Annons

I Örkelljunga har hyresgästen Magnus Nyh tagit kommandot. Obetalda fakturor är det akuta problemet och han har kontaktat fjärrvämebolaget och kommunens vattenbolag. I samråd gick hyresgästernas senaste hyresinbetalning direkt till fjärrvärmebolaget för att betala av en del av skulden och nu är värme- och varmvatten säkrat ett tag. Han räknar med att det behövs många fler kontakter framöver, skulderna finns kvar och om till exempel en kyl går sönder måste nya lösningar till.

Att han och de andra hyresgästerna har hamnat i den här situationen tycker han är helt orimligt, inte minst för att det finns barnfamiljen i huset.
– Processen tar alldeles för lång tid. Det borde finnas kortare vägar, att till exempel kommunen akut och tillfälligt tar över.

Har fem bolag

Hem & Hyra har sökt Roger Nilsson och AB Kronan 8 via telefon, sms och mejl. Roger Nilsson är skriven i en av lägenheterna i Skånes Fagerhult. Där befinner han sig inte när Hem & Hyra besöker adressen och enligt personer på plats ska han inte ha gjort det på länge. Enligt allabolag.se har Roger Nilsson fem olika bolag. I alla finns en suppleant angiven. Också den personen har Hem & Hyra försökt att nå.

fastighetsägaren Roger Nilsson
Läs också Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.