Annons

Hyrorna ökade mindre förra året

Stockholm Hyrorna i Stockholm ökade med 2,0 procent förra året. Det visar statistik från Stockholms stads utredningskontor. Åren 2005 och 2004 steg hyrorna med 3,3 respektive 2,4 procent. Högst är hyran per kvadratmeter i små lägenheter i innerstan, medan stora lägenheter i söderort har lägst hyra per kvadratmeter.

Hyrorna ökade i genomsnitt mindre år 2006 i Stockholms stad än de två föregående åren. Stockholms utrednings- och statistikkontor, USK, har jämfört hyran per kvadratmeter och ser skillnader mellan innerstaden, söderort och västerort. Den genomsnittliga hyran per kvadratmeter och år är 1 067 kronor i inre staden jämfört med 915 kr/m2 i västerort och 904 kr/m2 i söderort.

Hyresnivån hos privata hyresvärdar är högre än hos allmännyttan. Det skiljer 12,1 procentenheter mellan privata hyresvärdar och allmännyttiga.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det här är siffror vi måste ta på allvar, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm. Vi bygger nu upp en hyresdatabas för att tydligt se var skillnaderna finns och beror på.

Annons

Enligt de privata fastighetsägarnas branschorganisation beror skillnaderna på att det finns fler privata hyresrätter i innerstan, där hyresnivåerna är högre.

– Det är inte konstigt att det blir så eftersom man jämför hela beståndet, säger Mia Enayatollah, informationsdirektör hos Fastighetsägarna Stockholm. Av totalt 80 000 hyresrätter i innerstan är 60 000 privata och 20 000 allmännyttiga. Hade man jämfört på ett annat sätt hade det blivit mer lika.

Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

Det finns förslag på att förändra dagens system för hyressättning. I dag får privata värdar inte ta ut påtagligt högre hyra än i en jämförbar lägenhet i allmännyttan.

Annons

– Det här visar att allmännyttans roll som hyrestak är oerhört viktigt. Jag kan känna en oro för vilka effekter en ny konstruktion av hyrestak kan få på hyrorna, säger Terje Gunnarson.

Läs också Per krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd" Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.