Annons

Ingen tvångsförvaltning i Holm

Sundsvall Riksbyggen ville ta på sig tvångsförvaltningen av lägenheterna i Holm, men kommunen kunde inte ge ekonomiska garantier. - Vad händer nu? Ska vi sitta fast här med de här hyresvärdarna, frågar sig Victoria Eade, hyresgäst.
Efter ett sju timmar långt sammanträde under måndagen i Hyresnämnden i Sundsvall stod det klart. Det blir ingen tvångsförvaltning av bostadsbolaget Master Bob Collections fastigheter i Holm.
 
En av hyresgästerna, Victoria Eade, var kallad som vittne. Hon känner sig orolig för vad som ska hända nu.
 
– Vi bor här månad för månad, längre kan vi inte planera. Kanske måste jag flytta, men jag vill verkligen inte det, säger Victoria Eade.
 
Bakgrunden till kravet om tvångsförvaltning är att Master Bob Collection inte betalt sina skulder till elbolaget E.ON. Därför hade elbolaget beslutat att stänga av all ström från och med den första juni för tre barnfamiljer i en av Master Bobs fastigheter i Holm.
 
Detta ansåg Hyresgästföreningen vara ett skäl till att kräva tvångsförvaltning. Riksbyggen var beredda att ta över, men endast om kommunen kunde gå in som ekonomisk garant för eventuella förluster. Detta var dock inte klart vid mötet och därför tog inte Hyresnämnden något beslut.
 
– Jag är besviken och visst känner jag en viss irritation över att Riksbyggen inte hade tagit kontakt med kommunen innan förhandlingarna. Jag trodde att vi fått klartecken, säger Niclas Häggkvist, jurist på Hyresgästföreningen.
 
På Sundsvalls kommun säger fastighetsansvarige Lennart Olsson att det finns en möjlighet för kommunen att täcka eventuella ekonomiska förluster för förvaltaren om det handlar om socialt boende.
 
– Men det beslutet måste tas av kommunalrådet.
För att rädda den akuta situationen för de boende i Holm kom Hyresgästföreningen och Master Bob Collection överens om att Master Bob ska betala en del av skulden till E.ON senast på fredag. En lista på fel och brister som behöver åtgärdas ska skrivas för fastigheten i Holm. Och innan den sista juni ska felen vara åtgärdade.
 
– Görs inte detta finns det ytterligare skäl för tvångsförvaltning, säger Niclas Häggkvist.
 
– Jag blir inte olycklig om det blir en tvångsförvaltning, förklarade Masters Bobs ägare Robert Nebel, enligt Sundsvalls tidning, i Hyresnämnden igår.
 
Robert Nebel sa att han aldrig plockat ut en krona ur bolaget och att han ångrar att han köpte fastigheterna.
 
Den 30 juni träffas parterna i Hyresnämnden igen. Då ska ett beslut från kommunens sida finnas. Någon klarhet i den avhysning som Master Bob meddelat hyresgästerna om har inte Victoria Eade fått.
 
– Jag antar att den inte gäller eftersom den tydligen var gjord på fel sätt. Jag har då inte ens hämtat ut mitt rekommenderade brev.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.