Annons

Inget mångmiljonskadestånd till Toboholm Fastigheter

Tobo Toboholm Fastigheter krävde Hyresgästföreningen på ett skadestånd på 22,4 miljoner kronor, men förlorade i tingsrätten. Nu har hovrätten avvisat överklagandet.

Det var 2013 som Toboholm Fastigheter AB med Johan Stendahl som ställföreträdare vände sig till tingsrätten för att kräva Hyresgästföreningen region Aros-Gävle på 22,4 miljoner kronor i skadestånd. Anledningen: att Hyresgästföreningen skulle ha orsakat Toboholm ekonomisk skada bland annat genom att ansöka om tvångsförvaltning av husen i Tobo och föreslå en förvaltare som enligt bolaget var ökänd för att ta ut höga avgifter. Skadeståndet skulle täcka de ”oskäligt höga förvaltningskostnaderna” och att bolaget förlorade sina fastigheter i och med att det gick i konkurs.

När tingsrätten i slutet av 2014 dömde till Hyresgästföreningens fördel, vilket även innebar att Toboholm skulle betala Hyresgästföreningens rättegångskostnader på över en halv miljon kronor, valde Toboholm genom Johan Stendahl att överklaga domen till hovrätten. Men nu har hovrätten beslutat att avvisa överklagandet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hovrätten skriver att Toboholm Fastigheter har uppgett att bolagets enda aktieägare Notz Invest AG SA har tagit över bolagets fordran mot Hyresgästföreningen. Notz Invest AG SA har fått tillfälle att ta över Toboholms talan i målet, men har, skriver hovrätten, inte hörts av. Och i och med att Toboholm Fastigheter AB har upplösts efter konkursen kan bolaget enligt hovrätten inte vara part i en rättgång. Därför avvisas överklagandet.

Annons

Hyresgästföreningen region Aros-Gävle har företrätts av chefen för regionens juridiska enhet, Alexander Kuzmicki.

– Det har varit en grundlös och onödig process mot Hyresgästföreningen, säger han.

Annons
Läs ocksåAnmälde inte adressändring i tid – får böta 3 500 kronor

Johan Stendahl överklagade även tingsrättens beslut att han skulle vara solidariskt betalningsansvarig för en del av rättegångskostnaderna, 188 300 kronor plus ränta. Den frågan har hovrätten ännu inte prövat.

Fakta: Bakgrund

De tio fastigheterna på Villavägen, Skolvägen och Bruksvägen i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection. Johan Stendahl var inblandad i verksamheten även om han inte formellt ägde företaget.

2010 tog Toboholms Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd. Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna.

2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas. Samma år gick bolaget i konkurs. Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister.

Hösten 2013 tog Aros Energi-deklarationer över som ägare.

I maj 2015 beslutade kommunen att förbjuda bolaget att hyra ut lägenheter i en av fastigheterna på Skolvägen. Uthyrningsförbudet hävdes i oktober. 

I juni 2015 ansökte Hyresgästföre-ningen om tvångsförvaltning. Ansökan drogs tillbaka i oktober då Aros Energideklarationer hade åtgärdat flera brister och Håkan Larsson, bilhandlare från Örebro, köpt alla aktier i bolaget.

Läs också 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt" Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.