Annons

Inget skadestånd för att ha orsakat Bergabranden

Kalmar De sju som dömdes för att ha tänt eld på Berga centrum 2011 slipper att betala skadestånd. Det meddelade Kalmar tingsrätt i en dom i dag.

De sju unga männen, i dag mellan 18 och 21 år gamla, krävdes av Trygg Hansa och Dina försäkringar på sammanlagt 14 miljoner kronor i skadestånd.

Men något skadestånd blev det alltså inte och försäkringsbolagen får i stället betala de unga männens rättegångs- och rättshjälpskostnader med sammanlagt 1,7 miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Berga centrum brann i oktober 2011 och inledningsvis misstänktes tio ungdomar för mordbrand, sju av dem fälldes senare och dömdes till ungdomsvård för skadegörelse och anstiftan.
För att lyfta området och ge framtidstro bildades Bergakommissionen där bland andra Hyresgästföreningen och hyresvärden LW fastigheter ingick. Ett av Bergakommissionens förslag var att bilda en samhällsförening, vilket också gjordes ett år efter branden.

Domen kan överklagas senast 22 juni.

Läs mer:
Stormöte i Berga efter bränderna

Annons
Läs ocksåTrängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastadSilhuetten av ett huvud helt i svart är inklippt i bilden där man ser Värmlands tingsrätt gula stenbyggnad i solljus.

Lång rad lokala förslag ska lyfta Berga efter branden

Plan presenterad för nya Berga centrum i Kalmar

Bergabranden upp i hovrätten

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Bergadomen fastställs

Annons

Bergabranden kommer inte upp i högsta domstolen

Samhällsförening bildad i Berga

Berga reser sig ur askan

Läs också Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.