Annons

Ja till höjda markhyror

Stockholm Kraftigt höjda hyror i innerstan och närförort kan bli resultatet av ett beslut i Exploateringsnämnden. En majoritet sade i går ja till höjda markhyror för bostäder i Stockholm.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om förslaget att höja tomträttsavgälden för den mark som Stockholm stad hyr ut till bostadsbolag, bostadsrättsföreningar och villaägare. Höjningen motsvarar en ökad kostnad på 1 250 kronor i månaden som mest för en trea i innerstan. Samtidigt sänks kostnaden för en trea i Tensta med 100 kronor i månaden.

Men Jan Valeskog, (S) och ordförande i Exploateringsnämnden menar att frågan om höjningen inte är avgjord ännu.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nej, först ska det ut på remiss och sedan ska vi ta ett beslut efter sommaren. Jag utgår från att vi och de andra politiska partierna kommer överens, sedan får vi se vilka nivåer på höjningen vi kommer överens om, säger han.

Annons

Blir den föreslagna höjningen verklighet får staden in ytterligare 600 miljoner kronor som ska användas till att hålla nere kostnaden för att bygga hyresrätter.

Abit Dundar, gruppledare för Liberalerna i Stockholms stadshus, tycker förslaget att höja tomträttsavgälden är dåligt.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

– Det kommer att påverka privatekonomin ganska mycket för de som bor i innerstaden och närförorter och öka segregationen. Vi är för en höjning men inte så här mycket, säger han.

Annons
Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.