Annons

Klart för billiga ungdomslägenheter

Stockholm Nu är det helt klart att det blir billiga ungdomslägenheter i Råcksta. Om allt går som det ska sätts spaden i marken om ett år. Projektet är ett samarbete mellan Stockholmshem, nätverket jagvillhabostad.nu och AQ Arkitekter.

Tobias Olsson är verksamhetschef på jagvillhabostad.nu, som är ett partipolitiskt obundet nätverk för unga bostadssökande.

– Med det här projektet vill vi visa att det går att producera de lägenheter som ungdomar efterfrågar och som de har råd att betala för, även här i Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Projektet är speciellt på det sättet att alla parter har varit med hela vägen och tillsammans jobbat för att bygga så kostnadseffektivt som möjligt. Man har också testat att bygga på fyra olika sätt. Ett tiovåningshus och tre lägre hus, med fyra olika lägenhetstyper i. Totalt 98 lägenheter. En etta på 38 kvadratmeter kommer att kosta runt 4000 kronor att hyra och ett radhus på 75 kvadratmeter 7500 kronor.

– Det handlar inte om sämre kvalitet utan om annan kvalitet där det inte har gjorts några avkall på estetik eller miljöfrågor, säger Tobias Olsson.

Annons

– Läget är perfekt för unga människor, det är en minuts promenad till Råckstas T-banestation och några minuters cykelväg till Vällingby centrum.

Läs ocksåHär får du lägenhet direkt

Åldergränsen för att flytta in kommer att vara runt 30 år, men besittningsrätten kommer att gälla precis som vanligt, ingen kommer att tvingas att flytta därifrån för att de blivit för gamla.

– Hade man gett de här små, billiga lägenheterna till folk över 40, hade de suttit på dem och kanske hyrt ut dem olagligt i andra hand. Nu förbättrar vi oddsen för ungdomar att få ett hyreskontrakt men tänker inte slänga ut någon allt eftersom. Vi tror att det kommer att bli en ruljans här ändå, säger Olle Torefeldt, informationschef på Stockholmshem.

Under de kommande åren ska 1,1 miljon ungdomar ut på bostadsmarknaden, där det redan råder brist på hyresrätter.

Annons
Läs ocksåKlart med försäljning av 300 lägenheter

Björn Ljung (fp) är ordförande i Stockholmshem.

– Detta är det första projektet bland flera satsningar på ungdomar, vi vill vara med och ta vårt ansvar.

Läs också Sandvikenhus säljer nära 400 lägenheter Modul-lägenheter i Timrå släpps idag Hundraårig skola blev bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.