HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Klartecken för mer buller

Nyheter Regeringen backade och sa nyligen ja till höjda riktvärden för buller utomhus. En höjning de motsatte sig så sent som i början av året.
Inom kort tillåts högre bullervärden än tidigare.

Det har bara gått knappt två år sedan riktvärdena för buller utomhus ändrades senast. Då hade den tidigare alliansregeringen föreslagit en höjning till 65 decibel. Men det var en nivå som dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tyckte var på tok för hög.

Så sent som i januari i år höll nuvarande bostadsminister Peter Eriksson (MP) fast vid den åsikten i en intervju med Hem & Hyra.

Läs ocksåKnivigt bygga utan buller

Men nu är det nya bud som gäller. Efter diskussioner med branschen, forskare och myndigheter har regeringen bestämt sig för att backa och gå med på alliansens tidigare krav.

En annan förklaring till att regeringen nu ställer sig positiv till höjda värden är att det finns en majoritet i riksdagen, alliansen och SD, som tydligt uttalat att de står fast vid sitt krav om en förändring av bullerreglerna.

Annons

Vilken förklaring som vägde tyngst är oklart men nya bestämmelser om buller blir det, och de träder i kraft redan i sommar den 1 juli.

Läs ocksåBoverket vill snacka buller

För bostäder upp till 35 kvadratmeter blir den nya nivån 65 dBA i stället för det tidigare 60 dBA. I bostäder som är större än 35 kvadratmeter blir riktvärdet 60 dBA mot det tidigare 55 dBA.

– Det här underlättar för kommuner som vill bygga bostäder i trafikintensiva lägen, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Annons

De nya reglerna gäller endast buller utomhus vid byggnaders fasader. Riktvärdena för inomhusmiljön förblir desamma som tidigare.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"
Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.