Annons

Klöver över för Treklövern

Klippan När det kommunala bostadsbolaget Treklövern Bostads AB summerar sitt bokslut för 2015 ser det positivt ut. Drygt en halv miljon tas ut av kommunen i ägarutdelning.

En relativt mild vinter, det är en av orsakerna till Treklöverns kraftiga vinst på motsvarande 8 277 000 kronor. Av dessa ses omkring 2 miljoner kronor härledas till låga energikostnader. Att vinsten kommit hyresgästerna till gagn visar utgiftposten för underhåll, det menar bolagets VD Ulf Bengtsson. Årets underhåll uppgick till hela 14 miljoner, rekord för bolaget.

– Vi är i den lyckliga situationen att vi på grund av gamla underskottsavdrag inte behöver skatta för vinsten. Så förutom utdelningen till ägarna finns alla pengarna kvar i bolaget och kommer hyresgästerna till del i en eller annan form, säger Ulf Bengtsson, VD för Treklövern Bostads AB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Av årets vinst tog ägaren Klippans kommun ut 580 000 kronor, frågan är vad pengarna ska användas till.
– Redan innan jag tillträdde för ett år sedan bestämdes det att de pengarna som togs ut i ägarutdelning från Treklövern skulle komma de boende till del. Det rör sig under 2015 och 2016 om drygt 500 000 per år som avsätts för spontanidrottsplatser till för bland annat de boende. Tanken är att två spontanidrottsplatser ska byggas under året, en i Ljungbyhed och en i Östra Ljungby, säger Kerstin Persson, Kommunalråd i Klippans kommun.

Annons

Kötiderna för en kommunal lägenhet har under året ökat kraftigt, samtidigt ses omflyttningsgraden vara låg. Det senare är något som Treklöver emellertid ser som något positivt då det dels innebär lägre omkostnader för bolaget.

– Förra året var det i snitt 401 dagar i kötid, det ökade från 2014 då det var 293 vilket är en ganska kraftig ökning. Men vi ska då ha klart för oss att många av dessa som står i kö inte är intresserad av nybyggnation. Andelen som köar motsvarar därmed inte behovet av antalet nybyggda lägenheter, säger Ulf Bengtsson,VD för Treklövern Bostads AB.

Annons
Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö
Läs också Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.