Annons

Kommunens nya plan – mellanhänderna ska bort

Malmö Malmö stad betalade ”ockerhyror” för hyresrätter. Efter avslöjandet startas nu en dialog mellan kommunen och Fastighetsägarna. ”Vi måste komma ifrån systemet med mellanhänder”, säger Sedat Arif (S).

Efter att i många år ha betalat chockhöga hyror till mellanhänder vill kommunen nu runda företagen och plocka bort ledet med miljonvinsterna. I bakgrunden finns Hem & Hyras granskning av hemlöshetsindustrin i Malmö.

– Jag har haft en diskussion med förvaltningen och berättat om hur jag ser på saker och ting. Vi måste komma ifrån det här systemet så fort som möjligt, säger kommunalrådet Sedat Arif (S) som beskrivit kostnaderna som ”ockerhyror”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I början av sommaren hölls ett första möte i Stadshuset med kommunalråden Sedat Arif (S), Andreas Schönström (S) och representanter för Fastighetsägarna Syd. Målet är att starta en ny dialog, direkt med fastighetsägare, och på så sätt kunna runda företagen som hyr ut dyra hyresrätter i andra hand till staden.

– Vi måste alla jobba tillsammans för Malmös framtid och för att få en bostadsmarknad som fungerar för alla, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

Annons

Hon vill se nya modeller för att komma bort från ”hutlösa priser”.

Läs ocksåEfter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra

– Vi måste börja skapa tillit för varandra och hitta nya vägar tillsammans, säger hon.

Susanne Rikardsson och Sedat Arif (S)

Sedat Arif är inne på samma spår.

Annons

– Vi har diskuterat hur vi kan komma varandra närmare och hur vi kan komma åt den här typen av uthyrning. Vi vill inte betala de här summorna och deras medlemmar vill inte heller ha det här systemet, säger han.

Läs ocksåMellanhanden delar hyreshuset i två

Samtidigt har enskilda fastighetsägare hört av sig till Malmö stad med erbjudanden om samarbeten, utan mellanhänder, efter att ha läst Hem & Hyras avslöjande om miljonrullningen.

Fakta: Bostad till varje pris

Hem & Hyra har granskat Malmö stads lägenhetsaffärer: När kommunen löser situationen för hemlösa kan hyran för en trea stiga från förhandlade 7 500 kronor i månaden till 45 000. Det visade vår granskning. För de boende ska det vara tillfälliga lösningar men det varar i veckor, månader och till och med år. Det har skett helt utan skrivna avtal eller kontrakt för Malmö stads del och i vissa fall har fastighetsägarna inte ens känt till upplägget.

Läs också Granskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne Malmö stad utreder möjligheten att kräva tillbaka överhyra Mellanhänder strider om Malmö stads pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.