Annons

Korta kötider även i storstäderna

Nyheter Bostadsköerna är längst i storstäderna. Ändå kan det gå att få en ny lägenhet snabbt inom pendlingsavstånd, visar Hem & Hyras undersökning.
Foto: Marie Häggström/Werket arkitekter/montage
Upplands-Bro är en av de storstadsnära kommuner där det kan gå att få en nybyggd bostad snabbt.

Upplands-Brohus har byggt nya hyresrätter för första gången på flera år. När de skulle förmedlas skapades en särskild kö. På så sätt kunde man få en ny lägenhet på 33 minuters pendelavstånd från Stockholms city utan att alls ha stått i den vanliga bostadskön.

I en annan utkant av Stockholms län – Nykvarn – har kötiden till nyproduktion legat på 1-2 år, medan det har tagit 2-5 år i Nynäshamn och Södertälje. Allt enligt vd:arna i de kommunala bostadsbolagen, som har svarat på Hem & Hyras fråga om köer till nyproduktion.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det här är undantagen i Stockholms län. Trots bostadsbristen har hälften av kommunerna i länet inte byggt några nya hyresrätter alls de senaste tre åren. Fem av dem har inte ens något eget bostadsbolag. De övriga nio kommunerna har i genomsnitt haft över fem års kötid till sin nyproduktion.

I Stormalmö ser det något enklare ut. Fem kommuner, bland dem Malmö stad, har haft nyproduktionsköer på 1-2 år. Höör, tre kvarts bilfärd från Malmö, har haft mindre än ett halvår i genomsnittlig kötid. Även 45 minuters bilväg från Göteborg – i Lilla Edet och Stenungsund har de kommunala bostadsbolagen korta köer. En karta med svaren från hela landet finns här.

Annons
Fakta: Hur får jag bostad snabbt?
  • Ställ dig i kö i alla kommuner du kan tänka dig att bo i.
  • Ta reda på hur nyproduktionen förmedlas och när den släpps. Ibland gäller ”först till kvarn”, ibland lottas kontrakt ut.
  • Glöm inte att anmäla ditt intresse även hos privata hyresvärdar.
Läs också Bostad snabbt i var fjärde kommun - om du har råd Karta: kötiden till nyproduktion i din kommun Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.