Annons

Kraftig misskötsel ger höga viten i Åmål

Åmål Hyresgästerna, företrädda av Hyresgästföreningen, yrkade 100 000 kronor i vite för missförhållandena i två lägenheter. Hyresnämnden ålägger nu fastighetsägaren vite på 25 000 kronor i det ena fallet och 75 000 kronor i det andra. Men hyresgästerna tror inte på någon förbättring.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästen Doris Bergkvist tycker inte att det räcker med 100 000 kronor i vite för alla problem i huset där hon bor.

– Vi är luttrade, säger Doris Bergkvist, som fört en envis kamp för att få ett drägligt boende. Vi är oroliga över att ägaren nu säljer till en bulvan och då är vi på ruta ett igen.

Doris Bergkvist hade hoppats på att husen skulle ställas under tvångsförvaltning genast.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det tror vi är det enda som skulle göra det bättre för oss hyresgäster, säger hon.

Det är ovanligt höga viten som hyresnämnden förelägger fastighetsägaren I&M Fastigheter för lägenheterna på Odengatan och Rösgatan i Åmål. Hem & Hyra har tidigare berättat om de kraftigt eftersatta bostäderna och Hyresgästföreningens Sune Pedersen har sagt att det är bland det värsta han har sett i misskötsel.

Ärendena har tidigare varit uppe i hyresnämnden och då lovade hyresvärden I&M Fastighets AB att allt skulle åtgärdas. Det var digra listor på fel, med allt från vägglöss till fönster som inte går att stänga, fuktskador och trasiga elinstallationer. I lägenheten där vitet är satt till 75 000 kronor är det 20 punkter som ska vara åtgärdade före den 18 december i år.

Annons
Läs ocksåHyresgäster har tröttnat på I & M Fastigheter

I den andra bostaden är det fem punkter, bland annat vägglöss. Där har hyresvärden tidigare försökt få bort vägglössen med hjälp av fällor för silverfiskar.

Boende i husen på Odengatan har tidigare berättat i Hem & Hyra om alla missförhållanden och den desperation de känner över hur illa husen sköts.

– Det är ju inte bara fel i de här två lägenheterna, säger Sune Pedersen, Hyresgästföreningen. Men vi har tagit ut dem som pilotfall.

Läs ocksåKrafttag mot I & M Fastigheter

Flera av punkterna som hyresvärden nu måste åtgärda är felaktigheter i gemensamma utrymmen, som tvättstuga och källarutrymmen.

Annons

De viten som nu Hyresnämnden förelägger bostadsbolaget I&M Fastigheter är ovanligt högt. Hyresgästföreningens chefsjurist Lennart Björkman säger att man annars brukar utdöma i steg som höjs i takt med att felen inte åtgärdas. Men här har man tagit i ganska kraftfullt redan från början. Det motiverar Hyresnämnden med att hyresvärden inte utfört de reparationer han tidigare lovat. Hyresnämnden skriver i sitt beslut att ”hyresvärden har i stort sett inte vidtagit några åtgärder förutom under de sista tio dagarna före sammanträdet” och tillägger att de åtgärder som då gjorts ”inte alltid varit fackmannamässiga”.

Hem & Hyra har sökt företrädare för I & M Fastighets AB för en kommentar, men de har inte gått att nå.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Bobilens första tur gick till Åmål Tålamodet slut med hyresvärd i Åmål Fortsätter sin kamp för drägligt boende Hyresvärden lovar åtgärda samtliga fel i Åmålshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.