Annons

Krav på höjda hyror på Tjörn och Orust

Orust Allmännyttan på Tjörn och i grannkommunen Orust har båda kommit med krav om hyreshöjningar för 2016. Hyresgästföreningen ser inga skäl till höjning i något av fallen.

Tjörns Bostads AB har begärt hyresförhandling för nästa år och framför krav på en höjning med 1,6 procent från och med 1 januari. Förhandlingarna, som pågår just nu, berör runt 550 lägenheter i kommunen.

– Vi behöver ha in mer pengar i år än förra året. Det beror bland annat på löneökningar och taxeökningar. Vi ligger högt vad gäller hyrorna och det är synd. Men vi har många små enheter som kostar mycket att driva, säger Lars Pettersson, vd på Tjörns Bostads AB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att kunna erbjuda lägre hyror i framtiden försöker bolaget nu få till lite större byggprojekt med fler lägenheter i varje hus.

– Som det är nu går vi faktiskt back på lägenhetssidan. Det som räddar oss är våra lokaler som till exempel förskolor som vi hyr ut till kommunen, säger Lars Pettersson.

Hyresgästföreningen har informerat sina medlemmar om att de inte ser några skäl för Tjörns Bostads AB att höja hyrorna. Men bolaget menar att hyreskravet är rimligt och står fast vi det inför de fortsatta förhandlingarna.

Annons
Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

– Vi försöker förklara att vi faktiskt behöver ha 1,6 procent, säger Lars Pettersson.

Förra året yrkade Tjörns Bostads AB på 3,5 procent. Efter förhandling enades parterna om en höjning motsvarande 1,18 procent i snitt.

Stiftelsen Orustbostäder med sina 850 hyresrätter har även de framfört hyreskrav för 2016. De begär en högre höjning och yrkar på 2,55 procent i snitt. Vd Ted Lärnhem menar att det är nödvändigt för att möta ökade kostnader.

Läs ocksåKlart med höjda hyror på TjörnFasadskylt Tjörns Bostads

– I stora delar handlar det om att vi har fasta driftskostnader som ökar samtidigt som vi har ett ökat planerat underhåll för 2016, säger han.

Annons

Men Hyresgästföreningen tycker inte att det finns skäl till höjning. Hur ser du på det?

– Vi går in i ett förhandlingsskede nu i veckan och jag vill inte föregripa det eller kommentera den delen, säger Ted Lärnhem.

Under förra årets förhandling med Hyresgästföreningen, då Orustbostäder hade ställt ett hyreskrav på 2 procent, landade överenskommelsen på 0,9 procent.

Läs också Skickade hundratals klagomål – var nära att mista bostaden Hyrorna höjs på Tjörn Höjda hyror på Orust

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.