Annons

Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”

Göteborg Konsulter sitter på dubbla stolar när kommunala hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter. Efter Hem & Hyras avslöjande är både Hyresgästföreningen och den politiska oppositionen i Göteborg kritiska.
Foto: Gustaf Görfelt/Per Hallén/Paul Björkman
Ronny Bengtsson, Hyresgästföreningen, och Jonas Attenius (S) är starkt kritiska till ombildningskonsulternas dubbla roller. Axel Josefson (M) delar inte kritiken. Men även han tycker att det vore rimligt att de kommunala bostadsbolagen byggde upp egen kompetens istället för att ta in konsulter.

Kommunala Poseidon erbjuder hyresgäster att köpa sina lägenheter i Hjällbo. Som sin rådgivare har Poseidon konsultföretaget Bra Boende Centralt.

Men i andra delar av stan tjänar samma konsult pengar på att hjälpa nybildade bostadsrättsföreningar. Där handlar det om att driva på ombildningar av kommunala hyresrätter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Bra Boende Centralt finns alltså på både köp- och säljsidan i ombildningsprocessen inom allmännyttan.

Ronny Bengtsson, regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Ronny Bengtsson är regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige. Han är mycket kritisk till upplägget.

– Det är förkastligt. En sådan här process måste vara objektiv och demokratisk. Det kan inte vara så att personer sitter på två stolar. Konsultföretagen tjänar pengar på att ombildningar sker, de har egna intressen, säger Ronny Bengtsson.

Läs ocksåKonsulter på dubbla stolar när hyresrätter ombildas i Göteborg

Hyresgästföreningen är motståndare till ombildningar i allmännyttan. Men när nu det politiska uppdraget ändå finns, så anser Ronny Bengtsson att de fyra bolagen i kommunala Framtiden-koncernen borde bygga upp en egen kompetens.

– Framtiden borde ta fram en plan för detta. Det känns som en ad hoc-lösning att kasta in en konsult. Det krävs större grepp, säger han.

Annons

Kommer det ett brev om ombildningar till en hyresgäst måste det vara extremt tydligt vem som är avsändare, menar Ronny Bengtsson. Ombildningskonsulter ska inte arbeta åt kommunala hyresvärdar.

Läs ocksåEfter öppningen: främst hyresgäster i attraktiva lägen som vill ombilda

– Man får inte blanda ihop korten på det här sättet. Vi har sett många avarter i samband med ombildningar i Stockholm och därför är det himla viktigt att det här sköts seriöst. Det här gör inte att jag får större förtroende för hur ombildningarna hanteras här i Göteborg, säger Ronny Bengtsson.

Jonas Attenius (S).

Kommunalrådet Jonas Attenius (S) säger att hans parti inte heller anser att Framtiden-bolagen ska anlita ombildningskonsulter. Tvärtom tycker Socialdemokraterna att det borde vara förbjudet.

– Det du beskriver är absolut ett problem. Den information som går ut till hyresgästerna ska skötas av Framtidens bolag internt. Vi vill sätta stopp för ombildningskonsulter, det var vi tydliga med i vårt yrkande till kommunstyrelsen. Men tyvärr röstades det ned av högermajoriteten, säger Jonas Attenius.

Axel Josefson från Moderaterna är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Axel Josefson (M).

Problembeskrivningen delas dock inte av kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

– Jag kan ha förståelse för att Framtiden-bolagen inte besitter all kompetens själva i de här frågorna, de har inte sysslat så mycket med dem tidigare, säger han.

Tycker du att det är lämpligt att ett och samma konsultföretag kan finnas på både köp- och säljsidan i processen?

Annons

– Det har jag svårt att bedöma. Det är inte ovanligt att konsulter kan företräda olika parter, och i det här fallet handlar det ju inte om att de är på båda sidorna i en och samma affär. Jag utgår från att allting sköts affärsmässigt. Men jag är för dåligt insatt för att säga mer än så, det är en fråga för AB Framtiden om detta är lämpligt eller olämpligt.

Samma företag företräder olika intressen i olika delar av staden. Finns det en risk att det kan bli otydligt för hyresgästerna?

– Återigen, det har jag svårt att bedöma. Det beror på hur uppdraget ser ut och vilka roller olika personer har.

När jag har intervjuat dig tidigare har du sagt att du inte tror att Framtiden-bolagen anlitar konsulter i de här frågorna. Vad tänker du om att de trots allt gör det?

– Det är viktigt att bolagen säkerställer att de själva har den här kompetensen framåt. Ett bostadsbolag måste ju faktiskt kunna hantera att någon gång sälja fastigheter också. Bolagsledningen får kanske titta på hur man kan hantera det internt. Men det är en bedömning som Framtiden-bolagen själva får göra, det kan se olika ut från fall till fall och ibland kanske det ändå behövs extern hjälp.

Läs också Toppmäklare förlorar licens efter ombildningsfiffel – "ett banditupplägg" Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör" Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.