Annons

Besökarna stör och hotar – porttelefonen stängdes av för att rädda grannarnas nattsömn

Malmö En strid ström av personer besöker den unga kvinnans lägenhet. För att ta sig in ringer de på hos grannarna, skriker eller kastar sten på fönster. Polisen har spårat grovt kriminella till adressen. Nu ska domstol avgöra om hyresgästen kan bo kvar.
Foto: Anders Paulsson

Det luktar hasch i huset och spelas hög musik från lägenheten på nätterna. I perioder står dörren till kvinnans lägenhet olåst så att vem som helst kan ta sig in i tvårummaren. Vid andra tillfällen dyker hotfulla personer upp, ringer på porttelefonen och vill ha hjälp att komma in i huset. Den som nekar blir hotad. Så har grannarna i huset beskrivit situationen för värden och flera har sagt att de överväger att flytta.

Oron och rädslan har spridit sig bland de boende i ett av det kommunala bostadsbolaget MKB:s hus i östra Malmö. Enligt värden är problemet knutet till en specifik hyresgäst och hennes vänner. Problemen började nästan direkt efter att kvinnan, som är i 20-årsåldern, hade flyttat in i somras.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tvingades sluta med porttelefon

Till slut såg sig värden tvungen att stänga av porttelefonsystemet i hela huset och för alla boende. Detta för att besökarna inte skulle kunna ringa på om natten och så att grannarna skulle få nattro. Då övergick besökarna till att kasta sten på grannarnas fönster för att få dem att öppna. Detta enligt handlingar som MKB har lämnat in till hyresnämnden. Enligt bolaget dyker besökarna upp ”natt som dag” och ropar och skriker för att få komma in.

Porttelefon avstängd efter störningar
Huset på bilden är inte samma som i artikeln.

Även polisen har noterat att det varit stökigt med ”mycket spring” på adressen och runt lägenheten som störningarna är koncentrerade till. Enligt utredningshandlingar som Hem & Hyra har tagit del av har insatsstyrkan gjort flera husrannsakningar i lägenheten under hösten som gått. Vid ett av tillfällena flydde personer från bostaden genom att hoppa från balkongen på baksidan av huset för att undkomma polisen.

Guide: Så kan du göra vid störningar från grannen

Annons
Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.

Tillslag har varit knutna till tungt kriminella. Det rör sig bland annat om personer kopplade till den våldsamma gängkonflikten runt gängledaren som kallas Kurdiska räven. Den har pågått på flera orter runt om i landet med skjutningar och sprängdåd i bostadsområden. Polisen tror att nycklar varit på vift och att personer som misstänks för våldsdåd har använt bostaden i Malmö som en förvaringsplats för vapen och narkotika.

Kvinnan kan tvingas ge upp lägenheten

I varningsbrev som MKB skickat till kvinnan med hyreskontraktet står det:

”Dina grannar vittnar om många besök av män som varit hotfulla”.

Läs ocksåRenoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"Hyresgästen Petra Carlsson tycker att AB Bostäders styrelse har en hel del att förklara efter den kaotiska renoveringen i kvarteret Leoparden samt vd:ns hastiga avsked.

Och:

Annons

”Detta skall omedelbart upphöra”.

Fastighetsägaren säger sig ha försökt kalla kvinnan till möten för att diskutera situationen men utan att detta lyckats. Störningarna i huset har inte tagit slut under vintern och bolaget tror att problemen kommer fortsätta. Kvinnan är uppsagd och nu ska hyresnämnden i Malmö titta på fallet och avgöra om hon kan bo kvar eller inte. MKB har lagt fram mängder med störningsrapporter och klagomål från grannarna som bevis för domstolen.

Hem & Hyra har utan resultat sökt hyresgästen.

Fakta: Störningar i huset - så funkar det

Malmö tingsrätt lagbok

Så säger hyreslagen: ”När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas” – Jordabalken 12 kap 25§.

Hyresgästen ansvarar även för vad besökare eller inneboende gör. Den som bryter mot reglerna riskerar att förlora sitt kontrakt.

Grannar som påverkas kan vända sig till hyresnämnden med krav på åtgärder. Fastighetsägare kan göra det samma för att driva genom en uppsägning motiverat med störningarna.

Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Mamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred” Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.