HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bluffprotokoll – så godkändes bristfällig ventilation

Huddinge Många av Huges lägenheter i Vårby har godkänd ventilation. På pappret. I verkligheten är bristerna så stora att de aldrig borde blivit godkända, enligt Olle Nevenius, ventilationsexpert.
Foto: Kenneth Samuelsson
Mona Krooks är en av de som har dålig ventilation i köket.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Huge Bostäder riskerar miljonböter för att en mängd lägenheter saknar godkänd ventilation. Nu har vi även hittat ventilationsprotokoll som visar att lägenheter med godkänd ventilation har stora brister.

Fastigheten Ormen Långe 5 på Solhagavägen 6-12 i Vårby besiktades 2015 och fick godkänt. Men flera ventilationsinspektörer säger att ventilationen inte borde godkänts. En är Olle Nevenius, före detta ordförande i Funkis, Funktionskontrollanternas förening, som organiserar de som gör ventilationskontroller. Han har arbetat med ventilation i 55 år och fortsätter jobba trots att han uppnått pensionsålder.
– Det är ett märkligt protokoll. Hade jag gjort besiktningen hade jag satt 30–40 tvåor, det hade aldrig blivit godkänt, säger han.

Läs ocksåBostadsbolag hotas av 1,4 miljoner i böter

Bristerna handlar bland annat om att luftflödena i många kök är för dåliga, knappt hälften av vad det ska vara enligt regelverket.

Ventilationen i en lägenhet fungerar så att luft vanligtvis kommer in genom ventiler i fönsterna och går ut genom ventiler i kök och badrum. Men i protokollet står det ”Generellt dåliga flöden från fönsterventiler, ej genomborrade”. Bristen har fått en etta i anmärkning, men det borde varit en tvåa, enligt Olle Nevenius.
– Det är ju där luften kommer in så det kan inte vara godkänt om inte luften kommer in i lägenheten, säger han.

Personen som skrev under på att ventilationen var godkänd vill vara anonym men förklarar hur det gick till.
– Det var min första dag på jobbet och blev jag ombedd att skriva på eftersom jag har OVK-behörighet. De sade att ventilationen i huset var okey och jag litade på dem.

Läs ocksåKommunen kovänder: Huge måste åtgärda brister innan juli

Personen uppger att hen var på plats i fastigheten och såg att mätningar var utförda och att luftflödena var korrekta innan hen skrev på. Av någon anledning har ett protokoll med helt andra och lägre flöden skickats in till Huddinge kommun med personens underskrift på.
–Företaget måste ha lagt till fel fil till mitt namn. Jag skulle aldrig godkänt om inte allt var i sin ordning.

Annons

För att kontrollera ventilationen tar Hem & Hyra med två ventilationstekniker till två lägenheter och mäter. De konstaterar att ventilationskanalen i ett kök är så igensatt att det inte finns något utsug i köket. I Mona Kroks kök är luftflödet hälften av vad det ska vara.
– Det är dåligt drag i köket och ingen luftgenomströmning i lägenheten. Jag har besvär med torr i halsen och att det kliar i ögonen som jag tror kan bero på att ventilationen inte är bra, säger hon.

Jan-Erik Danielsson, chef tekniks utveckling på Huge Bostäder, hur ser du på det?
– Vi har också upptäckt det, besiktningen som gjordes i Ormen Långe 5 är väldigt olycklig.

Läs ocksåHuge hotas av böter på 825 000 för ventilationsbrister

Varför har ni inte agerat och gjort en ny besiktning och åtgärdat bristerna i Ormen Långe 5?
– Vi har sett det för ett tag sedan och ska göra en ny besiktning och åtgärda bristerna i samband med att vi ser över samtliga fastigheter inom Ormen Långe.

En annan fastighet som har godkänd ventilation trots brister i vissa lägenheter är Lövgården 1 Duvbergsvägen 6-46. Vid besiktningen i maj fick besiktningen underkänt. Men sedan bytte Huge besiktningsföretag och fastigheten blev godkänd.
Men flera lägenheter har luftflöden i kök som är för låga för att bli godkända enligt Olle Nevenius.
– Jag felmarginalen i luftflödet får vara 15 procent men här är det en bit över det så det borde inte vara godkänt.

Jan Erik Danielsson, varför är det godkänt trots brister?
– Man gjorde den bedömningen att man inte underkänner de här lägenheterna. Det är ingen som kommer att må dåligt av det och vi ska åtgärda bristerna, säger han.

Annons

Både i Ormen Långe 5 och Lövgården 1 har Huge bytte besiktningsman när ventilationen inte blivit godkänd. Nästa besiktningsperson har i sin tur godkänt ventilationen. Men Jan-Erik Danielsson hävdar att de inte bytt person för att få godkänt.
– Nej, det har vi inte, när det gäller Lövgården 1 bytte vi eftersom vi upphandlade nya företag från första mars och då vi måste använda dem efter mars enligt lag.

Men den personen som underkände Lövgården 1 och som ni bytte ut gjorde ju besiktningen i maj, det var ju efter ni hade upphandlat ett nytt företag som du säger att ni måste använda.
– Ja, det var olyckligt att det blev så.

Hur många fler fastigheter har ni upptäckt som har en godkänd ventilation som borde varit underkänd?
– Förhoppningsvis är det inte så många men det vet jag inte. Men hittar vi flera så kommer vi att åtgärda dem.

Läs också Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.