Annons

Bostadsbolag hotas av 1,4 miljoner i böter

Huddinge Hyreshus och skolor som saknar godkänd ventilation kan stå Huge Fastigheter dyrt. Totalt har 89 fastigheter brister och bolaget hotas nu av böter på minst 1,4 miljon kronor.

Att en kommun hotar kommunala bolag med vite för att de missköter sig tillhör ovanligheterna. Att de som i Huges fall sker vid flera tillfällen och rör sig om belopp över en miljon kronor är mycket sällsynt.

På Huddinge kommuns Natur och Byggnadsnämnds senaste möte 21 augusti beslutades att Huge får tre månader på sig att visa att 34 fastigheter har en godkänd ventilation. Annars väntar vite på 25 000 kronor per fastighet, totalt 850 000 kronor.
Christian Ottosson, (C), ordförande i Huddinge kommuns Natur och Byggnadsnämnd, med ett förflutet som ledamot i styrelsen i Huge, är missnöjd med bolagets agerande.
– Det är klart att det inte är bra att ett bolag av Huges storlek inte har bättre ordning på det här. Det är viktigt att barn och andra som vistas i husen har en bra ventilation, säger han, men tillägger att det i vissa fall kan vara så att ventilationen är godkänd men att bolaget inte redovisat det till kommunen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Huge själva hävdar att sex av fastigheterna har en godkänd ventilation och har skickat in ett godkänt OVK-protoll (obligatorisk ventilationskontroll) till kommunen. Men det tillbakavisar Christian Ottosson.
– De 34 fastigheterna har vi förelagt om vite eftersom de inte har kunnat visa upp en godkänd ventilation, säger han.

Bolaget riskerar också böter på ytterligare 625 000 kronor för ventilationsbrister i ytterligare 25 fastigheter.

Annons

Bakgrunden är att Natur och Byggnadsnämnden i våras beslutade om vite på totalt 850 000 kronor för brister i 33 fastigheter, däribland 1 200 lägenheter. Därefter har bolaget åtgärdat brister i åtta fastigheter men 25 fastigheter saknar godkänd ventilation.

Läs ocksåKommunen kovänder: Huge måste åtgärda brister innan juli

Hem & Hyra har begärt ut alla fastigheter som har en underkänd ventilation. På listan finns 89 fastigheter spridda över Huddinge kommun.

Christian Ottosson utesluter inte att kommunen kommer att förelägga Huge med vite i flera fastigheter.
– Det kan mycket väl finnas fler.

Annons

Cristina Gonzalez Pons, kommunikationsansvarig på Huge Fastigheter kommenterar viteshoten så är i ett mejl

Läs ocksåHuge hotas av böter på 825 000 för ventilationsbrister

”Vi har brustit i vår hantering av OVK, men tar det självklart på största allvar och arbetar för att förbättra det. Vi har bland annat en medarbetare som samordnar och bevakar att besiktningarna blir gjorda och som har kontakt med tillsynsmyndigheterna. Vi prioriterar alltså frågan, men det kan ta tid att komma ikapp”.

Läs också Huge svarade inte på brev - hotas av 20 000 kronor i böter Hyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 kr Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.