Annons

Läget diskuteras i förhandling om nästa års hyra i Lilla Edet

Lilla Edet ​Lilla Edets kommunala bostadsbolag Leifab vill ha 2,7 procent mer av hyresgästerna nästa år. Det kan också bli tal om högre hyror för lägenheter i attraktiva lägen. – Vi vill föra en dialog med Hyresgästföreningen kring detta, säger vd Owe Lång.

​Leifabs krav inför 2011 är en höjning på 2,7 procent för bolagets cirka 240 lägenheter. Det är under snittet för de yrkanden som hittills kommit in till Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Bakgrunden är taxehöjningar, ränteförändringar och en borgensavgift till kommunen. Att hyran höjdes endast marginellt i år spelar roll för kravet inför 2011.
– Kostnaderna har ökat i år och det fortsätter även nästa år enligt prognoserna. Eftersom vi inte höjde i år vill vi se till att komma i kapp nu, säger Owe Lång.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nytt för i år är att bolaget vill diskutera frågan om en anpassning av hyran utifrån läget.
– Vi har ett helt nytt regelverk att ta ställning till. Kommunala bolag ska successivt marknadsanpassas och vi vill diskutera med Hyresgästföreningen hur vi hamnar där, säger Owe Lång.
Han har funderat på vilken skillnad i kronor läget skulle göra mellan exempelvis Ström och centrala Lilla Edet. Det är dock inget Owe Lång diskuterar utåt.

Annons
Hyresgästföreningen har ännu inte tagit del av allt förhandlingsmaterial.
– Men vi kommer naturligtvis att granska detta mycket noggrant innan vi sätter oss vid förhandlingsbordet, säger förhandlaren Siv Fransson i ett pressmeddelande.
 
Förhandlingarna startar den 16 december.
 
 
Relaterat:
Små hyresändringar i Lilla Edet
Läs mer om de nya villkoren för allmännyttan (SABO, öppnas i nytt fönster).

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år Vägledning för rimligare hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.