HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Läget ska påverka hyrorna mer i Ystad

Ystad Arbetet med att ta fram en ny modell för hur hyrorna ska bestämmas i Ystad har inletts. Lägenhetens läge, standard och skötseln av huset kommer att avgöra hur hög hyran blir för varje hyresgäst.
Foto: Andreas Brunner

Liknande modeller för att sätta hyrorna finns i ett flertal skånska kommuner, däribland Malmö, Lund och Trelleborg. Tanken är att hyran tydligare ska avspegla hyresgästernas värderingar. För att ta reda på det får 3 000 hyresgäster i Ystad i dagarna ut en enkät med frågor om boendet. Svaren kommer att användas när Hyresgästföreningen tillsammans med Ystadbostäder och privata fastighetsägare tar fram modellen och kommer att avgöra vilka parametrar som bestämmer hyresnivån.

– Nu är det Ystads tur att få en ny hyressättningsmodell. Modellen kommer att utgå från de lokala förutsättningarna i Ystad och för att resultatet ska bli så rättvisande som möjligt uppmanar vi alla hyresgäster som får enkäten att svara på den, säger Dan Knutsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåMedling på gång i Sölvesborg

Den nya hyressättningsmodellen i Ystad beräknas vara klart 2019.

När motsvarande modeller för att sätta hyran har införts i andra skånska kommuner har det inneburit sänkt hyra för somliga medan andra fått höjd hyra. I Trelleborg tog hyresgäster på Hallasvängen strid mot modellen som gav flera i området en hyreshöjning på 500 kronor i månaden. I centrala Malmö drabbades hyresgästen Annyca Hagberg av kraftigt höjd hyra medan hyresgäster i andra delar av staden fick  lägre hyror. På Seved sänktes hyrorna i ett antal fastigheter med 13 procent. I Lund delas kommunen in i fyra zoner där det kan skilja 25 procent i hyra mellan de olika lägena.

Läs också Hyrorna klara för drygt 9000 hyresgäster i Uddevalla Paret från Falun betalade inte hyran i tid – tvingas flytta Ydres största värd höjer hyrorna Hyresgäster lyckades pressa ned höjningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.