HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Majornas Leksaksbibliotek har fått egen lya

Göteborg Nu har Leksaksbiblioteket i Majorna fått nya och större lokaler. Samtidigt pågår arbete för att kunna sprida konceptet till andra stadsdelar i Göteborg.
Foto: Gustaf Görfelt
Lina Wellman är verksamhetsutvecklare på Leksaksbiblioteket, som nu skaffat egna lokaler. Nya adressen för den som vill låna leksaker och barnprylar är Slottsskogsgatan 13.

Lina Wellman driver Leksaksbiblioteket ihop med projektledare Anna Zajc och ett antal engagerade medlemmar.

I drygt ett år har Leksaksbiblioteket huserat ihop med Fixoteket. Vad betyder det att få egen lokal?
– Nu får vi mycket mer plats och rum med saker vi inte ­kunnat visa upp förut, som att vi har paraplysulky, bärselar och resesäng. Vi har också fått ett eget kontor där vi kan ha möten, och kunnat inreda ett litet kök med mikro, kylskåp och porslin. Vi vill att det ska kännas lite som ett hem när man kommer hit. Besökarna får gärna ha med sig mat.

Läs ocksåHyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsenThea Thanprasit, halvkroppasbild, sitter med jeans framför sig på bordet, på återbruksverkstaden.

Hur fungerar det om man vill låna?
– Att hänga, leka, pussla och pyssla på plats är helt gratis. Men för hemlån får en bli medlem. Då kostar det antingen 300 kronor per år eller sex timmars engagemang. När du lånar hem något får du först ha det fyra veckor, sedan kan du förlänga det fyra veckor till. Är saken fortfarande rolig eller användbar efter den tiden så är det kanske värt att köpa en själv.

Kommer ni att utöka öppettiderna nu?
– Vi kommer att behålla samma öppettider till en början: måndag och onsdag 10-17 och söndag 10-15. Men det ­kommer att vara mer flexibelt, vi kan erbjuda olika grupper att boka vår lokal och ses även andra tider. Tanken är att engagerade medlemmar kan stå för bemanningen då.

Annons

Har ni planer på att öppna på fler ställen?
– Vi får nya medlemmar hela tiden och det är ett mål för oss att spridas. Vi letar folk med ­lokal förankring som kan ta kon­ceptet till sin stadsdel. Hittills har vi haft dialog med både Hammarkullen och Biskopsgården.

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

LÄS MER:

Låna verktyg och laga dina saker på Fixoteket

Annons

Rest blir fest på Majornas Folkkök

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Låna gratis succé i Ale

Läs också Här är butiken där ingenting kostar: "Varsågod" Vill du bli miljöhjälte? - Flytta in på Diamanten i Falköping

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.