Annons

Majornas Leksaksbibliotek har fått egen lya

Göteborg Nu har Leksaksbiblioteket i Majorna fått nya och större lokaler. Samtidigt pågår arbete för att kunna sprida konceptet till andra stadsdelar i Göteborg.
Foto: Gustaf Görfelt
Lina Wellman är verksamhetsutvecklare på Leksaksbiblioteket, som nu skaffat egna lokaler. Nya adressen för den som vill låna leksaker och barnprylar är Slottsskogsgatan 13.

Lina Wellman driver Leksaksbiblioteket ihop med projektledare Anna Zajc och ett antal engagerade medlemmar.

I drygt ett år har Leksaksbiblioteket huserat ihop med Fixoteket. Vad betyder det att få egen lokal?
– Nu får vi mycket mer plats och rum med saker vi inte ­kunnat visa upp förut, som att vi har paraplysulky, bärselar och resesäng. Vi har också fått ett eget kontor där vi kan ha möten, och kunnat inreda ett litet kök med mikro, kylskåp och porslin. Vi vill att det ska kännas lite som ett hem när man kommer hit. Besökarna får gärna ha med sig mat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur fungerar det om man vill låna?
– Att hänga, leka, pussla och pyssla på plats är helt gratis. Men för hemlån får en bli medlem. Då kostar det antingen 300 kronor per år eller sex timmars engagemang. När du lånar hem något får du först ha det fyra veckor, sedan kan du förlänga det fyra veckor till. Är saken fortfarande rolig eller användbar efter den tiden så är det kanske värt att köpa en själv.

Kommer ni att utöka öppettiderna nu?
– Vi kommer att behålla samma öppettider till en början: måndag och onsdag 10-17 och söndag 10-15. Men det ­kommer att vara mer flexibelt, vi kan erbjuda olika grupper att boka vår lokal och ses även andra tider. Tanken är att engagerade medlemmar kan stå för bemanningen då.

Annons

Har ni planer på att öppna på fler ställen?
– Vi får nya medlemmar hela tiden och det är ett mål för oss att spridas. Vi letar folk med ­lokal förankring som kan ta kon­ceptet till sin stadsdel. Hittills har vi haft dialog med både Hammarkullen och Biskopsgården.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

LÄS MER:

Låna verktyg och laga dina saker på Fixoteket

Annons

Rest blir fest på Majornas Folkkök

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Låna gratis succé i Ale

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Safija ställer upp för barnen med kramar och djur

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.