HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lista: Så många nyanlända ska kommunerna ta emot 2020

Nyheter Nu är det klart hur många nyanlända personer som varje kommun ska ta emot nästa år enligt bosättningslagen. Anvisningarna fungerar numera bra på de flesta håll, enligt Migrationsverket, men enskilda kommuner är missnöjda, bland andra Staffanstorp.

Under 2020 ska 7 100 personer fördelas över landet enligt bosättningslagen. Det handlar dels om 5 000 kvotflyktingar, som kommer direkt från flyktingläger i olika delar av världen, dels 2 100 personer som har fått uppehållstillstånd och väntar på att få flytta från någon av Migrationsverkets anläggningar.

Nu kan Hem & Hyra presentera hela listan över hur många personer som varje kommun ska ta emot (se nedan). De allra flesta får färre så kallade anvisningar än de senaste åren – en naturlig följd av att mottagandet i Sverige har minskat.

Läs ocksåGrannarnas kamp: ”Låt familjerna bo kvar”

Skånska Staffanstorp ska ta emot och ordna bostad till 54 personer i år och 44 under nästa år. Men kommunalrådet Christian Sonesson (M) är inte nöjd.

– Det är för mycket. Det är svårt att hitta bostäder bland annat. Det har vi sagt sedan 2016 och det blir inte lättare för varje år som går.

Staffanstorp sålde sitt kommunala bostadsbolag för sju år sedan och är starkt emot att bygga modulhus eller liknande för de nyanlända som de måste ta emot. I stället har 100-150 personer placerats i kringliggande kommuner och ett antal har fått bo i husvagn.

Läs ocksåOklara affärer sätter stopp för flyktingboende i ÄlgaråsBengt Sjöberg (M), kommunstyrelseordförande i Töreboda hoppas att asylboendet i Älgarås kan rustas upp och bli allmännyttiga hyreshus.

– Det är en ganska bra lösning. Den är kostnadseffektiv och den gör att människor ganska omgående hittar egna bostäder att flytta till, säger Christian Sonesson.

Ni har gjort en uppmärksammad reklamfilm för att locka människor att bosätta sig i Staffanstorp. Ni vill ha inflyttare, varför inte de här inflyttarna?

– Filmen har vi gjort av flera skäl. Vi har ett antal stora utbyggnadsområden, ett på planeringsstadiet och ett under byggnation, så det är en långsiktig plan. Filmen är också gjord för att attrahera företagsetableringar och dylikt, så syftet är mycket bredare än att folk ska flytta till kommunen, säger Christian Sonesson.

Läs ocksåMitt i pengabråket - nu väntar värdar på nya flyktingar: "Det blir dyrt för Migrationsverket"kollage med pengar Migrationsverkets röda logga och en husfasad i bakgrunden

Även om enskilda kommuner är missnöjda, fungerar anvisningarna bra numera enligt Jens Carlander, expert på bosättningsfrågor på Migrationsverket.

– I början var det många kommuner som inte tog emot inom tidsfristen på två månader, med hänvisning till att de inte hade bostäder. De tyckte att de kunde vara kvar på våra boenden i väntan på lämpligt kommunalt boende. Men nu flyter det på bra. Kommunerna har haft snart fyra år på sig att arbeta efter de förutsättningar som finns och har insett att bosättningslagen är här för att stanna, säger han.

Dessutom har antalet anvisade nyanlända minskat kraftigt – från 23 600 år 2017 till 9 000 i år. Nyligen meddelade Migrationsverket att årets anvisade kommer att bli färre än beräknat – cirka 8 300. I vissa delar av landet är det inte en god nyhet, eftersom de gärna vill få fler nyanlända.

– Det finns län, till exempel Jämtlands län, där en majoritet av kommunerna vill ha fler anvisade nyanlända än sitt kommuntal. Men det går inte enligt gällande regler, säger Jens Carlander.

Så här många nyanlända ska anvisas till kommunerna 2020

Källa: Länsstyrelserna, sammanställt av Hem & Hyra.

Uppdaterad kl 16.00. Ljungby kommun: 11.

Läs också Lagen som tvingar kommuner ta emot nyanlända - så bra är den: ”Strider mot självstyre” Nästa år fördelas 7500 flyktingar – så många tar din kommun emot

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.