HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunen placerade nyanlända i utdömt boende

Staffanstorp Det saknades brandskydd och bygglov och var en risk för människors hälsa. När miljöförvaltningen dömde ut källarboendet sade Malmö stad upp hyreskontraktet. I stället placerade Staffanstorps kommun under ett år nyanlända i Malmövillan.
Foto: Malmö stad/Staffanstorps kommun

När inspektörer från Malmö stads miljöförvaltning i mitten av juni i år besökte villan för en uppföljande inspektion, bodde det en familj i den utdömda källarbostaden och ytterligare en familj på våning två och tre. Det förvånade inspektörerna eftersom Malmö stad sagt upp sitt kontrakt med fastighetsägaren. Källarboendet dömdes ut första gången för två år sedan. Till förbudet fanns ett vite kopplat på 50 000 kronor.

Men det visade sig att hyresgästerna bodde i det utdömda boendet på Staffanstorps kommuns bekostnad. För mellan 85 000 kronor och 128 000 kronor i månaden placerade Staffanstorps kommun nyanlända i Malmövillan under ett helt år, trots att miljöförvaltningen dömt ut delar av villaboendet. Räddningstjänsten hade dessutom meddelat att endast en familj kunde bo i villan av utrymningsskäl.

Läs ocksåNyanlända skickas iväg utan ordnad bostad
En familj på fyra personer bodde i den utdömda källarbostaden i Malmö. Hyran stod Staffanstorps kommun för.

Miljöinspektörerna från Malmö stad slog larm till Staffanstorp vilket nu fått kommunen att säga upp kontraktet med hyresvärden.

– Det var källarboendet som var utdömt och så fort vi fick reda på det här evakuerade vi den familj som bodde där, säger Navid Frid, bostadskoordinator i Staffanstorps kommun.

Familjen på fyra personer har fått ett nytt boende i Staffanstorp. Och även om inte hela villan var utdömd är kontraktet med den privata hyresvärden, som i sin tur hyrt villan, nu uppsagt. I Staffanstorps kommun menar man att hyresvärden inte berättat hela sanningen för dem.

Läs ocksåDe är sämst på att ta emot nyanlända

– Fastighetsägaren har dolt uppgifter om skicket på villan för oss och därför har vi sagt upp kontraktet i sin helhet. Vi vill inte samarbeta med honom, säger Navid Frid.

Att Malmö stad har haft synpunkter på hur hyresvärden sköter villan och till vem han hyr ut till uppskattas inte av värden som nu ska ha vänt sig till länsstyrelsen med ett överklagande. Det visar handlingar från miljöförvaltningen i Malmö. Hyresvärden anklagar Malmö stad för maktmissbruk, tjänstefel, personförföljelse och kränkning. Han hotar med att polisanmäla Malmö stad för de påstådda kränkningarna och varnar för att han kommer att kräva skadestånd för förlorade inkomster.

Enligt miljöförvaltningen har Malmö stad hyrt flera olika boenden av den aktuelle hyresvärden, men dessa har alla sagts upp på grund av att de inte håller måttet eller helt enkelt saknar bygglov. Enligt miljöförvaltningen är den nuvarande hyresvärden en mellanhand som själv hyr fastigheter och som sedan hyrt dessa vidare i andra hand till socialtjänsten.

Läs ocksåNästan varannan kommun har brist på särskilda bostäder

Hem & Hyra har försökt komma i kontakt med hyresvärden.

Läs också Tiia vill ge nyanlända grannar i kvarteret en bra start Corona hejdar flyktingars flytt – Migrationsverket betalar för tomma lägenheter i Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.