Annons

Livh tillbaka efter tuff höst

Stockholm Vänsterpartisten Ann-Margarethe Livh har kämpat sig tillbaka efter skottlossningsdramat i Somalia förra året. Nu ser hon fram emot valrörelsen.
Foto: Christian Ljung
På hemmaplan. Ann-Margarethe Livh (V) är kritisk till de nya planerna för Rinkebystråket.

Vi ses över varsin kebabsallad på pizzerian torget i Rinkeby. En stadsdel som Ann-Margarethe Livh har bott i mer än halva sitt liv. Men när hon flyttade till Stockholm i slutet av sjuttiotalet var det Södermalm som gällde.

– Jag var en sån där typisk rödvinsvänster som flyttade hit från Lund. Men min man, som var från Chile, kunde ju inte förstå det där med att bo på Söder. I Rinkeby fanns ju nya bra bostäder, varför skulle jag sitta i nåt kyffe på Reimersholme?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan dess har Ann-Margarethe varit stadsdelen trogen. Men också sett hur den nedmonterats och blivit sämre.

– När mina barn växte upp fanns här mängder av kultur. Biblioteket var helt fantastiskt. I dag sliter personalen ihjäl sig för att undvika kaos, du får inte ett öre till lokalt kulturliv.

Men nu satsar ju alliansen på att lyfta området med Rinkebystråket?

Läs ocksåMauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgästerMauritz står på gården där han bor. Till vänster skymtar en parkerad bil

–Rinkebys själ är torget. I stället rustar man ner torget och bygger affärsgata i en återvändsgränd. Mycket dyrare än vad som var tänkt från början.

Annons

I slutet av augusti befann sig Ann-Margarethe tillsammans med fem partikolleger i Mogadishu för ett demokratiprojekt när de plötsligt blev beskjutna. Livh skottskadades i bröstet vid attacken som tog två människors liv.

– Man måste acceptera det som har hänt. Det går ju inte att ändra. Sen måste man ha hjälp. Jag har fått väldigt stort stöd från många olika människor. Vänner som har varit med i en revolution, levt i en diktatur, som har kunnat gå vidare. Det är det enda man kan göra.

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Har det blivit tuffare att vara politiker i dag?

– Det har blivit tuffare miljö i samhället över huvudtaget. Många mår dåligt. Har du då synliga politiker kan ju frustrationen riktas mot dem.

Nu är Ann-Margarethe Livh tillbaka och ser fram emot valet.

Annons

– I Stockholm blir bostadsfrågan viktig. Vill vi ha en stad där stockholmare med alla typer av inkomster ska kunna bo? frågar hon sig.

Enligt Vänsterpartiets och SABOs beräkningar går det att bygga en trea på 70 kvadrat med en hyra på drygt 7 000 kronor i månaden.

– Det går om man vill, säger Ann-Margarethe.

Fakta: Ann-Margarethe Livh

Ålder: 65 år.Bor: I hyresrätt, en fyra i Rinkeby. Yrke: Gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm Stad och vice ordförande i Familjebostäder. Före detta informationschef.Familj: Två utflugna barn, styvbarn och barnbarn.

Läs också Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Laura Purdy från USA har dåliga erfarenheter av fri hyressättning (V) tar strid mot försäljning av Alingsåshems lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.