Annons

Malmöfängelse blir bostäder

Malmö Det kommunala bostadsbolaget i Malmö köper Kirsebergsanstalten av staten. Planen är att omvandla området till ett bostadskvarter med cirka 250 hyreslägenheter.

När internerna hade lämnat och ägaren Specialfastigheter hade svårt att hyra ut byggnaden lades den ut till försäljning. Nu är det klart vem som blir ny ägare; MKB det kommunala bostadsbolaget i Malmö.
Vad som kommer att hända med själva fängelsebyggnaden är dock oklart. Enligt Gunnar Östenson, affärsutvecklingschef på MKB, börjar nu det arbetet.
– I dagsläget vet vi inte hur det blir med den stora byggnaden, om den ska rivas helt, delvis eller byggas om. Vi har lite idéer men ingenting är klart, säger han.
Det finns svårigheter med att göra om ett fängelse till bostäder.
– En sak är att lägenheterna inte skulle få in tillräckligt mycket ljus. Sen är ju den här byggnaden 70-80 år och även om den är välskött tar hus slut, säger Gunnar Östenson.

Han säger vidare att det framför allt var marken som gjorde köpet intressant. Enligt Specialfastigheter har fastigheten en sammanlagd markarea på 20 300 kvadratmeter. Det finns tio byggnader och i den norra delen finns en mindre park och trädgård.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

MKB fick betala 50,5 miljoner kronor för fastigheten. För att kunna bygga bostäder på området krävs att den nuvarande detaljplanen ändras. Enligt bostadsbolaget börjar nu arbetet med detaljplanen. De första lägenheterna kan vara inflyttningsklara om fyra, fem år.

Annons
Läs också Betalade inte hyran från fängelset – riskerar vräkning Brand i bostaden gav fängelse Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.