Annons

Malmömoderaterna kritiska till upphandling av boendeplatser

Malmö De dyra mellanhänderna skulle bort. Men efter att den första upphandlingen är klar kan en lägenhet fortfarande kosta 40 000 kronor i månaden. Nu kräver Malmömoderaterna återigen ett kostnadstak för boendeplatser till hemlösa.
Foto: Anders Paulsson
Helena Nanne (M), ledamot i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö stad.

Hem & Hyra har avslöjat hur mellanhänder tjänat miljoner på att hyra ut hyreslägenheter till Malmö stad för dyra dygnstaxor. Även om det ska handla om tillfälliga lösningar i akuta situationer har Hem & Hyra kunnat visa att personer bott kvar både veckor, månader och år.

Nu är den första upphandlingen av boendeplatser klar. Trots att ansvarig politiker lovat att stoppa de dyra mellanhänderna fortsätter miljonkarusellen med skattepengarna när Malmö stad hyr lägenheter till hemlösa.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag står fast vid det jag har sagt tidigare men vi sitter i en rävsax där vi måste ordna boende akut till de som står utan tak över huvudet. Då får vi använda boenden som är för dyra egentligen. Jag är inte glad över prisnivåerna men upphandlingen är gjord enligt de regler som finns, säger Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd och ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Annons

Moderaterna i Malmö är kritiska till att upplägget med dyra mellanhänder och höga hyror får fortsätta. De har tidigare tillsammans med Centerpartiet lagt fram ett förslag om ett kostnadstak, som röstades ned i arbetsmarknads- och socialnämnden. Nu tänker de lyfta förslaget igen och de har också lämnat in en motion till kommunfullmäktige med samma syfte.

– Det är ett stort misslyckande för staden att det här får fortsätta. Jag tycker det är märkligt att Sedat Arif har beklagat sig över hur det fungerar och att han sedan inte gör något åt situationen, säger Helena Nanne (M), andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Läs ocksåEfter miljonrullningen - Malmö stad kräver inte tillbaka överhyra

Men vad är lösningen enligt er?

Annons

– Dels är det långsiktig fråga som handlar om att alldeles för många inte kan försörja sig själva och därmed efterfråga en lägenhet. Det är grundproblemet. Dels, på kort sikt måste man pressa ner priserna. Det kostar så här mycket för att Malmö är beredda att betala priset. Man måste vara tuffare i förhandlingen. Jag är säker på att man skulle kunna hyra även till lägre priser, säger Helena Nanne.

Läs också Mellanhanden delar hyreshuset i två Granskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne Malmö stad utreder möjligheten att kräva tillbaka överhyra Mellanhänder strider om Malmö stads pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.