Annons

Marknadshyror åter het fråga

Nyheter Moderaternas stämma beslöt att vilja införa en friare hyressättning i hela beståndet. Därmed kan hyrorna bli en valfråga.
Foto: Fredrik Wennerlund
Nyvalde moderatledaren Ulf Kristersson.

Från att ha varit en i stort sett politiskt död fråga så kan marknadshyra komma att bli en valfråga 2018. I helgen beslutade Moderaternas partistämma, emot partiledningens linje, att verka för friare hyressättning för alla hyresrätter. Beslutet blev en slags kompromiss mellan Moderata ungdomsförbundets förslag om att införa marknadshyror rakt av och partistyrelsens förslag om att ”se över hyresregleringen”. Kompromissen lyder att partiet ska ”verka för att uppnå en blocköverskridande överenskommelse och för en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet”. Hur en sådan överenskommelse ska komma till stånd är emellertid oklart, eftersom partierna på den rödgröna sidan inte vill se några sådana förändringar.

Tidigare har det bara varit Centerpartiet av allianspartierna som velat förändra hyressättningen för alla lägenheter. Moderaternas nya linje gör därmed att de två största allianspartierna vill se stora förändringar av reglerna som avgör vilken hyra landets omkring tre miljoner hyresgäster ska betala.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder gick efter beslutet ut med ett pressmeddelande där hon tryckte på att marknadshyror kommer att slå hårt mot de unga.

Annons

– Det finns 213 000 unga är ofrivilligt hemmaboende. Marknadshyror skulle göra det ännu svårare, i många fall helt omöjligt, för de flesta i denna grupp att få ett eget boende. Det skulle dessutom bli en helt omotiverad värdeöverföring till en redan mycket lönsam fastighetsägarbransch. Är det den signalen om sin politik Moderaterna vill ge väljarna inför den kommande valrörelsen, säger Marie Linder.

I fredags skrev Hem & Hyra om två förslag från handelsstudenter med bakgrund inom Socialdemokraterna och Centerpartiet om att införa marknadshyror.

Annons
Läs ocksåGemensam vilja för marknadshyror
Läs också Marknadshyror sågades i debatten Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.