Annons

Marknadshyror sågades i debatten

Västernorrland Bostadsdiskussionerna på årets Noliamässa handlade inte minst om marknadshyror. Något som i realiteten redan finns, menade en debattör.
Foto: Göran Lindh
Bostadspolitik. Många diskussioner om bostadspolitik var det under Nolia, inte minst hos Hyresgästföreningen.

Marknadshyror diskuteras ofta, både intensivt och hårt. En lösning på bostadskrisen säger några, tvärtom menar andra. De senare bör ha känt en viss lättnad efter paneldebatten om bostadspolitik på Noliamässan i Umeå.
Sverker Olofsson, var debattledare och han ställde den enkla frågan till panelen; ”ni som tycker att marknadshyror är bra räcker upp en hand.”
Panelen bestod av Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, Leif Nysmed, riksdagsledamot (S), Ewa Thalén Finné, riksdagsledamot (M), Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot (V), Helena Lindahl, riksdagsledamot (C) samt Daniel Lindblom, kårordförande Umeå Studentkår. Ingen räckte upp handen, vilket betyder att frågan om marknadshyror inte är aktuell eftersom det saknas majoritet för det i riksdagen.
Bland andra Ewa Thalén Finné var tydlig:
– Moderaterna står bakom dagens hyressättningsmodell. Vi vill dock att den ska utvecklas, inte minst när det gäller nyproduktion, sade Ewa Thalén Finné.
Däremot konstaterade Nooshi Dagostar att problemen med marknadshyror redan finns.
– Hyrorna i nybyggda fastigheter är så höga att de oftast motsvarar så kallade marknadshyror. Det beror på att hyresrätten kraftigt missgynnats under lång tid, sade hon.
Det instämde Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i, och riktade kritik till såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar.
– Bostadsfrågan har varit övergiven i 25 år. Därför sitter vi nu i den här situationen. 27-åringar tvingas fortfarande bo hemma, många måste bo trångt och har inte råd att efterfråga ett eget boende. Nu krävs en bred politisk överenskommelse om bostadspolitiken som skapar långsiktiga lösningar, sade Marie Linder.
Hon menade också att rätten till ett eget hem handlar om att skapa framtidstro.
– Vi orkade på 50-talet bestämma att alla människor ska bo bra, det skulle jag vilja höra från politiken även idag. Fortsätter vi så här kommer vi medvetet se till att det kommer finnas människor som aldrig har råd att bo i en nybyggd hyresrätt. Det är inte acceptabelt.
Det var Hyresgästföreningen region Norrland som arrangerade debatten. Föreningen var som vanligt också med på Nolia som utställare. Montern var välbesökt och både medlemmar och nyfikna kom för att fika, tävla eller helt enkelt ta igen sig en stund.
Här kan du se en inspelning från debatten.

Annons
Annons
Fakta: Stora Nolia

• Nolia är norra Skandinaviens största besöksmässa och arrangeras i Piteå och Umeå.
• Nolia grundades ursprungligen 1962 av Erik Hållander och har nu uppåt 150000 besökare.

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.