Annons

Marko blev hemlös efter batteribrand – värden hotas med böter på 100 000 kronor

Malmö Lägenheten totalförstördes när Markos cykelbatteri exploderade. Fastighetsägaren renoverade bostaden men lät i stället en annan hyresgäst flytta in. Nu säger hyresnämnden stopp, kräver ny lägenhet för Marko och hotar med vite. ”Jag tänker överklaga”, säger hyresvärden Attila Miklos.
Markos sönderbrända vardagsrumsgolv och ett elcykelbatteri.
Foto: Anders Paulsson/Getty Images
Markos lägenhet blev förstörd efter batteribranden.

Det startade med en hög smäll som följdes av en explosionsartad brand. Rök och lågor fyllde snabbt Markos lilla enrummare.

–  Det var så hemskt. Jag var rädd. Det lät som om någon visslade och sedan bara exploderade batteriet. Det kom fruktansvärt mycket rök på kort tid. Jag kan inte förklara hur snabbt det gick, det var helt sjukt. Det var sådan tur att jag var vaken, berättade han senare för Hem & hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Smällen kom från batteriet till Markos el-cykel som låg på laddning. Skadorna i lägenheten blev stora och så även konsekvenserna för Marko – bara timmar efter händelsen sade fastighetsägaren Attila Mikos upp hyreskontraktet. Enligt polisen gick det inte att bevisa någon vårdslöshet men värden lade ändå hela skulden på Marko.

Marko har kämpat för att få bo kvar efter batteribranden

Branden inträffade i våras och Marko har sedan stridit för rätten till sitt hyreskontrakt och lägenheten i centrala Malmö.

–  Jag har inte gjort något fel. Jag har inte orsakat branden, sade han när fallet togs upp i hyresnämnden tidigare i år.

Läs ocksåMobiltelefon eller het lampa kan ha orsakat brand – dödsbo slipper betala 639 000 kronor
Skador efter batteribrand i lägenhet
Markos förstörda vardagsrum.

Nu har domstolen tagit ställning i frågan. Enligt beslutet måste fastighetsägaren Attila Miklos erbjuda Marko en ny bostad. Detta måste ske nästa gång en lägenhet i hyresvärdens bestånd blir ledig. Miklos äger fem hyreshus i Malmö och kravet gäller över två års tid. Om detta inte skulle ske kan straffet bli ett vite på 100 000 kronor. Något som Marko tidigare också begärt via sitt ombud från Hyresgästföreningen. 

Annons

– Jag tror tyvärr inte domstolen kan göra så mycket mer. Han har sagt till mig att han inte tänker ge mig någon lägenhet. Ett högre vite kanske hade kunnat tvinga honom, säger han.

I bakgrunden ligger relativt ny lagstiftning som ger hyresgäster i totalförstörda lägenheter rätt till en ny bostad eller rätt att få flytta tillbaka efter en brand. Detta om de inte varit vållande till vad som hänt. (Se faktarutan)

Läs ocksåEvakuerade kan få vänta flera år: ”Det är vattenskador överallt”hyreshus med byggställningar och byggarbetare.

Hyresvärden vägrar hjälpa till med ny bostad

Attila Miklos är missnöjd med vad hyresnämnden kommit fram till och menar att Marko tjänar för lite pengar för att vara hyresgäst. Han tycker att tvisten har blivit personlig och tänker inte erbjuda någon ny lägenhet.

– Han hade bara bott där i några månader och det är ju inte som att det är hela livet, säger Attila Miklos.

– Jag tycker att hyresnämndens beslut har fattats på felaktiga grunder och jag vill att en annan instans ska pröva det här. Jag tänker överklaga till hovrätten och har ändå ingen annan ledig lägenhet i den prisklass som han är ute efter.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att det är tydligt att Marko behöver en ny bostad och att det inte finns något som pekar mot att han orsakade branden. Det står också Attila Miklos lämnat vilseledande uppgifter till domstolen då han sagt att det inte fanns någon prognos för när den brandskadade lägenheten skulle vara återställd – för att en vecka senare skriva kontrakt med en ny hyresgäst.

Annons

 

Händelsen i Markos lägenhet är bara en av flera liknande i Malmö under året. Bränder som startar i batterier från el-sparkcyklar, mopeder eller cyklar har blivit vanligare. Detta visar siffror från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vilket Hem & Hyra rapporterat om tidigare.

Fotnot: Marko heter i verkligheten något annat.

Fakta: Om lägenheten brinner upp – detta gäller

Brandskadat tak i lägenhet i centrala Malmö.

  • Om lägenheten förstörs av en brand, faller hyreskontraktet automatiskt. Tidigare blev den drabbade hyresgästen bostadslös om inte hyresvärden frivilligt ställde upp med en ny lägenhet.
  • Nu finns ny lagstiftning som ska skydda hyresgästen om lägenheten brinner upp. Den innebär att hyresgästen kan få flytta tillbaka efter att det har brunnit. Eller ha rätt till en likvärdig lägenhet i hyresvärdens bestånd.
  • Men – det gäller enbart om man inte har orsakat branden själv. Rätten till ett nytt hyreskontrakt gäller enbart en skötsam hyresgäst.
  • Hyresgästen ska inte kunna lösa sin bostadssituation på egen hand och hyresvärden måste ha praktisk möjlighet att erbjuda en bostad. Är värden en privatperson med enbart enstaka lägenheter, kan det bli svårt och värden ändå slippa ansvaret att ordna ny bostad.
  • För att få tillgång till en ny lägenhet efter en brand måste du skicka en begäran till värden inom tre månader. Om hyresvärden säger nej kan du vända till hyresnämnden. Det måste göras inom två år efter branden.
  • Hyresnämnden kan då besluta att hyresvärden måste erbjuda dig en lägenhet. Beslutet kan också kopplas till vite, ett slags böter.
Läs också Ladda inte cykelbatteriet så här - följ vår guide för att undvika brand Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.