HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Meysam varnar för härva med svarta kontrakt

Stockholm Nyanländ till Sverige - och rakt in i en komplicerad andrahandshärva. Nu varnar Meysam Shakhhesi andra migranter för svarta kontrakt och pengar som aldrig går att kräva tillbaka.

Läs texten på arabiska.

Läs texten på persiska.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Meysam Shakhhesis historia börjar i ett migrationsboende i Malmö 2012. Han är nyanländ från Iran och lyssnar på den persiska radiokanalen Radio Ava. Meysam har siktet inställt på Stockholm och via radion hör han ett reklaminslag om lediga lägenheter i just huvudstaden. De är små och de är dyra, 5 100 kronor för 20 kvadratmeter men Meysam slår till efter att en vän kontrollerat att lägenheten verkligen finns.

Lägenheten fanns, men 5 100 kronor i månaden visar sig inte vara den enda kostnaden. Enligt Meysam kräver ett ombud 5 000 kronor i en första förmedlingsavgift och ytterligare 15 000 kronor ska betalas kontant och svart i handen på en annan person. Utöver dessa avgifter ska en deposition på 5 100 kronor betalas. Så sker och nu har Meysam ett kontrakt som gäller från första april 2013 ”Tills vidare”. Värden heter Projektboende, ett företag som gjort sig känt för mycket höga hyror.

Ett och ett halvt år går. Nu får Meysam ett brev om att ett akut stambytesbehov har uppstått. Sedan kommer fler brev, och fler. Nya datum om utflyttningar. Korta varsel. I det sista får han helt enkelt veta att han är uppsagd och att den utlovade återflyttningen efter renovering inte är aktuell.

Läs ocksåAlla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs”Orimlig hyra, Alban Dautaj, Felicia Grönlund

En polisanmälan görs, flera hyresgäster vill ha tillbaks pengarna men den skrivs av eftersom inga oegentligheter går att bevisa. Hyresgästföreningens jurister tittar på ärendet men bedömer att allt som går att kräva tillbaka är depositionen.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, har haft kontakt med både Meysam och flera andra som säger sig ha varit drabbade av händelser runt värden Projektboende.

– Vi har träffat flera hyresgäster som lämnat likartade berättelser om hur det gått till. Men när det gäller påståenden om svartförsäljning av lägenhetskontrakt så har domstolar höga beviskrav och det underlag vi tagit del av styrker inte brott, säger han.

Läs ocksåRobert är inte välkommen i sin egen hemstad: ”Har skulder”Man i sin bostad.

– Personerna bakom Projektboende har genomfört lurendrejeriet på ett cyniskt och förslaget sätt mot en grupp människor med dålig kunskap om svenska förhållanden. Tyvärr kom Hyresgästföreningen in försent i händelserna för att kunnat rädda lite pengar åt hyresgästerna.

Sven Blomqvist på Projektboende förnekar bestämt att det ska ha förekommit några svarta pengar i samband med kontrakten. Och övriga pengar som ska betalas tillbaka är på gång.

–Det är bara någon enstaka som inte fått tillbaka depositionen och det beror på att vi inte haft tillgång till allas adresser, säger han.

Samira, vän med Meysam och den som tolkat under intervjun, kämpar fortfarande för att hjälpa. Hur de ska ta sig vidare, det vet hon inte riktigt i dag, men någon väg till upprättelse måste ändå finnas, tycker hon.

–Den invandring som pågår nu … Så många människor som är sårbara i det nya landet. De är så lätta offer, säger hon.

Sven Blomqvist håller inte med.

–De är inte särskilt sårbara. De har fått bidrag till hyrorna och ingen har behövt flytta på grund av obetalda hyror, säger han.

Roger Rosenlunds blogg.

Artikel om Projektboende.

Läs också Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv" Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.