HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Miljöförbundet drar åt snaran – hotar med vite på 10 000 kronor i månaden

Tomelilla Hem & Hyra har tidigare avslöjat omfattande misskötsel av ett hyreshus i Tomelilla. Miljöförbundet har jagat hyresvärden som hållit sig undan och nu ökar trycket ytterligare. Trots att hyresvärden vidtagit en rad åtgärder i huset riskerar han vite på 10 000 kronor i månaden. Och Hem & Hyra hittar en hyresgäst i den utdömda källarbostaden.
Foto: Anders Högmark
Om inte hyresvärden åtgärdar Miljöförbundets alla krav riskerar han vite.

Tomelillas Miljöförbund hittade en lång rad brister i hyreshuset vid sin första inspektion i början av året. Det handlade om misstänkt ohyra, fukt, mögel och fönster som inte gick att stänga. Både räddningstjänst och kommunens byggnadskontor var med på inspektionen och kunde dessutom sätta stopp för ett olovligt boende i källaren.

Eftersom Miljöförbundet hade svårigheter att nå den privata fastighetsägaren har fallet dragit ut på tiden men nu har det börjat hända saker. En uppföljande inspektion visar att hyresvärden till slut påbörjat arbetet med att åtgärda bristerna. Men det är inte klart och nu riskerar hyresvärden Patrik Jörnklev vite på 10 000 kronor i månaden om han inte snarast uppfyller Miljöförbundets alla krav.

Läs ocksåKommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"Till vänster en bild på utsidan av ett hus och till höger en klisterfälla fullt med kackerlackor.

– Det här har pågått alldeles för länge. Nu hoppas vi verkligen att det fortlöper som hyresvärden säger. Då blir vi glada och allra gladast bli hyresgästerna, säger Ulf Olsson, inspektör på Miljöförbundet.

Räddningstjänsten dömde ut boendet i källaren med omedelbar verkan men när Hem & Hyra var där tidigare höstas bodde det en ny hyresgäster i källarlokalen.

Det tog ett halvår innan Miljöförbundets första föreläggande kunde börja ticka eftersom man inte lyckades delge hyresvärden. Miljöförbundet anklagade hyresvärden för att hålla sig undan och tvingades till slut att delge värden genom en så kallad kungörelse i dagspress, något som man aldrig tidigare behövt göra. När Miljöförbundet nu återvänt till huset i centrala Tomelilla har de kunnat konstatera att hyresvärden visst påbörjat arbetet i fastigheten men att det fortfarande återstår en del.

Annons

– Det känns hoppfullt om man säger så. Betydligt mer än tidigare i alla fall. Jag vill inte förekomma något men jag hoppas att det slutar bra, säger Ulf Olsson.

Läs ocksåVattenläcka avslöjade rena misären – levde bland sopor och kattbajsEn vattenläcka avslöjade ren misär i sekelskifteshuset på en av Malmös finaste adresser. Nu är kvinnan i Malmö uppsagd från sin lägenhet.

Trots att hantverkare är på plats i huset finns det en lista på brister som inte är åtgärdade. Enligt det nya föreläggandet, som är kopplat till vitet på 10 000 kronor i månaden, regnar det fortfarande in genom otäta fönster, dörrfodret till ett badrum har ruttnat och de boende klagar på att möss springer i väggarna. Däremot står det nu tre fungerande tvättmaskiner i tvättstugan.

Hem & Hyra har besökt hyreshuset flera gånger och träffat hyresgäster som skämts över hur de bor. Tonårsdottern i en drabbad familj ville inte ta hem kompisar och en kvinna berättade att de köpt ett eget elelement för att kunna få upp värmen i lägenheten, där det endast fanns englasfönster.

När Hem & Hyra senast besökte fastigheten hade en ny hyresgäst flyttat in den källarlägenhet som dömts ut av räddningstjänsten. Han berättade att han flyttat in i våras, strax efter att källarlägenheten blev utdömd. I den lilla källarlokalen stod luften helt stilla eftersom det saknades fönster. Enda utrymningsvägen är dörren som leder ut i källargången.

Annons
Läs ocksåMögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

– Det är svårt att hitta bostad. Här har jag i alla fall någonstans att bo. Men det är ensamt, sade hyresgästen till Hem & Hyra vid besöket.

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresvärden Patrik Jörnklev som inte vill lämna några kommentarer.

Fakta: Möss, fukt och mögel - detta ska åtgärdas
  • Fönster i ett vardagsrum är otätt så det regnar in.
  • Dörrfoder i badrum fuktskadat och ruttet.
  • En bostad saknar helt tilluftsventiler.
  • En del fönster går inte att öppna. Andra fönster går inte att stänga.
  • Boende hör möss i väggar och bjälklag. Skadedjursutredning ska utföras.
  • Svartmögel i fönster.
  • Fuktmärken i trapphuset.

 

Läs också Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Ren misär kostade göteborgaren kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.