Annons

Miljoner till förtroendevalda

Västmanland 1,8 miljoner kronor tog de förtroendevalda i region Aros-Gävles kommunföreningar ut i arvoden ifjol. Till det kommer regionstyrelsens arvoden på 252 000 kronor. Arvodena finansieras av medlemmarnas avgifter och är ersättning för bland annat sammanträden, resor och förlorad arbetsinkomst.

Att föreningarna tar ut miljoner i arvoden tyder på att föreningarnas förtroendevalda är aktiva. De har många styrelsemöten, de förbereder inför hyresförhandlingarna, träffas i de små förhandlingsdelegationerna och planerar verksamhet bland annat.

Men i vissa föreningar leder inte planerandet alla gånger till aktiviteter för fler än styrelserna. Det ser man om man jämför vad som gått till arvoden och vad som gått till alla kostnader. I Gävleföreningen till exempel har 69 procent av budgeten gått till arvoden och betydligt mindre till aktiviteter. Föreningen hade cirka 60 000 kronor som inte använts under året.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I Uppsalaföreningen gick ifjol 72 procent av föreningens pengar till arvoden. Totalt fick föreningen 133 000 kronor över, pengar som alltså inte utnyttjades.

Västeråsföreningen gjorde ett väldigt precist år. De gjorde ett underskott på 797 kronor, utnyttjade alla sina 266 000 kronor och använde hälften av pengarna till arvoden.

Det är regionstyrelsen som ger kommunföreningarna de ekonomiska ramarna. Går föreningen med underskott täcker region det och använder föreningen inte alla sina pengar går de tillbaka till regionen. Föreningarna kan alltså inte spara pengar till kommande år.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Regionstyrelsen håller löpande kontroll på föreningarnas budgetar och tar direkt kontakt med dem som riskerar att få ett minus större än 10 000 kronor. Då krävs att en åtgärdsplan tas fram tillsammans med regionstyrelsens arbetsutskott.

Annons

– Vi har haft kontakt med flera föreningar i fjol, vi har talat med dem per telefon eller besökt dem. På sina håll har det varit turbulent och då blir det många möten och därmed höga arvoden, säger regionstyrelsens ordförande Torbjörn Rönnkvist.

Torbjörn Rönnkvist påpekar att en liten och en stor förening ofta har lika många styrelseledamöter och följer samma regler för möten och förberedelser inför hyresförhandlingar. Men regionstyrelsen följer alltså verksamheten över året. Man har ordförandeträffar och påminner om att det kan vara okey att kostnaderna drar iväg men att det måste gynna medlemsnyttan:

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Vi har alltid ögonen på de föreningar där det inte sker något. Det ska inte vara så att det är mycket arvoden och liten aktivitet och det ska inte vara så att det blir för mycket pengar över, vissa föreningar kan vara försiktiga i överkant och då påpekar vi så klart det.

Torbjörn Rönnkvist själv har 59 000 kronor per år i fast arvode. Till det kommer mötesarvoden. I fjol tog regionstyrelsens 14 ledamöter ut 252 000 kronor inklusive sociala avgifter i arvoden och ersättningar.

Är du nöjd med ditt eget arvode?

Annons

– Det är riksförbundet som ser över våra arvoden, de skiljer sig en hel del mellan regionerna, men ja jag är mycket nöjd.

Det utgår inget arvode för arbetet i en lokal hyresförening.

 

Fakta: Arvoden i Aros-Gävle

Arboga-Kungsör                        80 076 kr – 82 procent
Kolbäcksdalen                           30 893 kr – 39 procent
Skinnskatteberg                         25 239 kr – 79 procent
Köping                                        51 604 kr – 38 procent
Sala-Heby                                 108 759 kr – 70 procent
Fagersta-Norberg                      60 187 kr – 71 procent
Västerås                                    145 443 kr – 55 procent

Bollnäs-Ovanåker                     96 064 kr – 80 procent
Hofors                                         50 849 kr – 77 procent
Hudiksvall-Nordanstig                   99 480 kr – 65 procent
Ljusdal                                        59 905 kr – 70 procent
Sandviken                                     71 451 kr – 71 procent
Söderhamn                                 43 681 kr – 71 procent
Gävle-Ockelbo-Älvkarleby           228 948 kr – 69 procent

Enköping                                  124 677 kr – 72 procent
Norrtälje                                        90 397 kr – 66 procent
Håbo                                            51 231 kr – 79 procent
Östhammar                                   35 986 kr – 83 procent
Tierp                                            93 481 kr – 76 procent
Uppsala-Knivsta                          243 306 kr – 72 procent

Arvoden i kronor för de förtroendevalda i kommunföreningarna i Aros-Gävle i fjol.

Procent av budgeten som gått till arvoden.

Hallstahammar och Surahammar bildar Kolbäcksdalen.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör" Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.