Annons

Norrköpings politiker gör miljonuttag trots miljardskulder

Norrköping Norrköpings kommun har tagit ut nästan 400 miljoner ur Hyresbostäder – samtidigt har hyresvärdens låneskulder vuxit till nästan fem miljarder. Men enligt styrelseordföranden är uttagen inget problem för bolaget.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Hyresbostäders kontor i Norrköping.

Norrköpings kommun har tagit ut 393 miljoner kronor ur Hyresbostäder de senaste fem åren. Men enligt styrelseordföranden Thomas Idenås (S) har bolaget inte påverkats negativt av uttagen.

– Vi tappar cirka 390 miljoner, så är det. Det går inte att komma ifrån. Jag vill behålla så mycket pengar som möjligt i bolaget för att bygga nytt och underhålla. Men vi har inte dragit ned på något underhåll och vi har inte tagit bort något nyproduktionsprojekt med anledning av ägarutdelningen hittills. Vi har inte heller justerat driftsekonomin i bolaget med anledning av utdelningarna, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En del av uttaget, 211 miljoner kronor, har Hyresbostäder fått ta lån för att kunna ge till kommunen. Stämmer det?

— Ja, vi har inte haft de pengarna i någon kassa, utan de kommer genom lån från internbanken. Pengarna kom från nedskrivningar av fastigheterna, fastighetsvärdet var lägre än de pengar man stoppade in vid den stora renoveringen i Navestad. Det är en bokföringsteknisk grej egentligen, när värdet på fastigheterna ökade, så kan man återta nedskrivningen. Det görs ibland i olika projekt.

Hyresbostäder har en låneskuld som närmar sig fem miljarder till följd av att ni bygger nya bostäder. Vore det inte klokt att använda pengarna till att betala av på lånen?

Läs ocksåTog ut nära 400 miljoner ur allmännyttan - hit gick pengarna

– Om man gör en riskbedömning över bolaget så är lånen naturligtvis en stor risk, så är det. Tittar man på tillgångarna, värdena i fastigheterna vi har, kontra lånen, så är bolaget stabilt. Det är till och med lite undervärderat. Jag bedömer inte i dagsläget att det är någon fara på taket. Skulle räntorna sticka väldigt mycket, ja då hamnar vi i ett annat läge. Men det finns inga indikatorer om att räntorna är på väg att braka i väg. Men det är en av riskerna i bolaget, lånenivån, så är det ju, säger Thomas Idenås.

Annons

Hur mycket mer pengar kan man ta ut?

— Vi har löpande dialog med ägarna om värdeöverföringarna och på den nivå som vi ligger nu i planen för ägaruttag, 15-17 miljoner kronor per år, det klarar vi av. Det är ingen dramatisk höjning, och det ligger stabilt över tid.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.
Thomas Idenås, (S), är styrelseordförande för Hyresbostäder i Norrköping.

Men Hyresgästföreningen är av en annan åsikt när det gäller kommunens uttag ur bostadsbolaget. Sedan flera år tillbaka har föreningen kritiserat att pengarna försvinner från Hyresbostäder.

– Det är en dubbelbeskattning av oss som är hyresgäster. Kommunen kan säga att det ska gå till en viss grej, men om det gör det är en annan femma. Om det går till saker som inte är inom Hyresbostäders boende utan till alla i kommunen, då ska det gå på skattesedeln, säger Bo Sköldestig, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping.

Vad anser ni att pengarna ska användas till?

Annons

— Ska det användas, så ska det vara till sånt som gynnar oss som bor hos Hyresbostäder. Belysning i Kättinge ska inte drabba oss som hyresgäster, det tycker jag inte. På det viset är det en dubbelbeskattning, säger Bo Sköldestig.

Hyresgästföreningen i Norrköping kritiserar kommunens uttag.

Men Hyresbostäders styrelseordförande anser inte att uttagen är någon dubbelbeskattning av hyresgästerna.

– De uttag som görs kommer ju Norrköpingsborna till nytta, de försvinner inte i väg. Det är Norrköpingsborna som är ägarna, inte bara de som bor hos oss, säger Thomas Idenås.

Läs även: Här hamnade värdens miljoner

Läs också Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Vann med löfte om nya billiga bostäder - sedan steg hyrorna med 50 procent Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.