HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljösatsning som ledde till missnöje

Linköping Ibland kommer hyresgästerna i kläm när värden är ivrig att spara på miljön. Som Royne Mercurio, som måste tillbringa mer tid i tvättstugan.
Foto: Jenny Knutsson
Terje Berentsen, Stångåstaden, diskuterar hur tvättstugeproblemen kan lösas med hyresgästerna Royne Mercurio och Bosse Sandberg.

När Stångåstaden lät renovera en av två tvättstugor på Blästadsgatan i Linköping var tanken att spara på miljön. Färre och effektivare maskiner skulle ge lägre energiförbrukning. Men hyresgästerna är inte nöjda.

– Jag får tillbringa dubbelt så mycket tid i tvättstugan nu, säger Royne Mercurio.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

Familjen består av två vuxna och tre barn. Det blir en hel del tvätt, men med den gamla tvättstugan räckte det med ett pass i veckan för att få allt rent. Nu måste Royne använda två pass i veckan och då tvingas han ändå ta med tvätt som inte hunnit torka hem och hänga den igen.

Är det inte bra att de nya maskinerna drar mindre energi?

– Jo, men inte när det innebär en försämring för hyresgästerna. Det måste finnas energieffektiva maskiner som torkar tvätten snabbare än de här. Eftersom man måste köra dubbelt så många maskiner blir det ingen miljöbesparing, menar Royne.

Läs ocksåDvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia

Efter att flera i området klagat ska Stångåstaden undersöka om maskinerna håller måttet.

– Den här diskussionen har inte uppkommit på andra ställen där vi har gjort likadana tvättstugor, säger Terje Berentsen, områdesansvarig på Stångåstaden.

Läs också Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” 1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.