Annons

Misstänkt fusk granskas

Stockholm Har du blivit erbjuden att köpa din lägenhet? Då kan det vara bra att veta att Boverket upptäckt flera fall av misstänkt fusk i samband med ombildningar.

Ombildningens vindar blåser återigen över Stockholm.

Vällingby, Spånga och Skärholmen är några platser där Stockholm stads ombildningssatsning, Bilda Bostad, anordnat informationsmöten. Syftet med mötena är att informera hyresgäster om att de kan köpa sina lägenheter. Men parallellt med informationsmötena pågår en rättsprocess om misstänkt fusk i samband med att hyresgäster köpt lägenheter. Efter flera anmälningar har Boverket satt ned foten och stoppat två intygsgivare från att fortsätta medverka vid ombildningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen Stéphane Bertola är en av dem som anmälde de nu stoppade intygsgivarna, som hjälpte till att ombilda hans fastighet.

– Jag tyckte den ekonomiska planen som ombildningen grundade sig på såg felaktig ut, säger han.

Annons

Boverkets kritik mot de båda intygsgivarna och beslut att stoppa dem fyller en rapport på 17 sidor. Myndigheten hävdar att intygsgivarna har varit för slapphänta när de intygat det ekonomiska underlaget för ombildningarna. Till exempel kritiseras de för att inte ha gjort en granskning om fastigheten som omvandlades var värd det pris som betalades av bostadsrättsföreningen.

Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

– Vi måste komma ihåg att intygsgivarna är ett skyddssystem som ska skydda blivande bostadsrättsinnehavare. Så här lättvindigt får man inte ta på underlaget, säger Yvonne Borgencrona, jurist på Boverket.

Christer Bohman, en av de två intygsgivare som blev av med behörigheten tycker Boverket ställer för höga krav på vad som ska kontrolleras vid en ombildning.

Annons

– Ingen kommer att vilja jobba som intygsgivare om Boverket ska ställa så tuffa krav, säger han och understryker att Boverket har fel på alla punkter utom en.

Läs ocksåMinistern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt”Bostadsminister Andreas Carlson (KD) får hård kritik av Vänsterpartiets Malcolm Momodou Jallow, som anser att de som hyr i BRF har en onödigt tuff situation.

Intygsgivarna har överklagat Boverkets beslut att återkalla deras behörighet. Nu ska Förvaltningsrätten i Växjö avgöra om de ska få tillbaka sin behörighet.

Fakta: Kontroll vid ombildning

Kolla med Boverket om intygsgivarna som intygar den ekonomiska planen vid ombildningen är anmälda eller föremål för utredning.

Kontrollera alla siffror som rör drift, räntor och intäkter från till exempel lokalhyror, i den ekonomiska planen noggrant.

Läs också Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.