HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Misstänkt fusk granskas

Stockholm Har du blivit erbjuden att köpa din lägenhet? Då kan det vara bra att veta att Boverket upptäckt flera fall av misstänkt fusk i samband med ombildningar.

Ombildningens vindar blåser återigen över Stockholm.

Vällingby, Spånga och Skärholmen är några platser där Stockholm stads ombildningssatsning, Bilda Bostad, anordnat informationsmöten. Syftet med mötena är att informera hyresgäster om att de kan köpa sina lägenheter. Men parallellt med informationsmötena pågår en rättsprocess om misstänkt fusk i samband med att hyresgäster köpt lägenheter. Efter flera anmälningar har Boverket satt ned foten och stoppat två intygsgivare från att fortsätta medverka vid ombildningar.

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.

Hyresgästen Stéphane Bertola är en av dem som anmälde de nu stoppade intygsgivarna, som hjälpte till att ombilda hans fastighet.

– Jag tyckte den ekonomiska planen som ombildningen grundade sig på såg felaktig ut, säger han.

Boverkets kritik mot de båda intygsgivarna och beslut att stoppa dem fyller en rapport på 17 sidor. Myndigheten hävdar att intygsgivarna har varit för slapphänta när de intygat det ekonomiska underlaget för ombildningarna. Till exempel kritiseras de för att inte ha gjort en granskning om fastigheten som omvandlades var värd det pris som betalades av bostadsrättsföreningen.

Läs ocksåGotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

– Vi måste komma ihåg att intygsgivarna är ett skyddssystem som ska skydda blivande bostadsrättsinnehavare. Så här lättvindigt får man inte ta på underlaget, säger Yvonne Borgencrona, jurist på Boverket.

Christer Bohman, en av de två intygsgivare som blev av med behörigheten tycker Boverket ställer för höga krav på vad som ska kontrolleras vid en ombildning.

– Ingen kommer att vilja jobba som intygsgivare om Boverket ska ställa så tuffa krav, säger han och understryker att Boverket har fel på alla punkter utom en.

Läs ocksåOvanliga beslutet – får tillbaka 30 000 kronor efter att ha hyrt bostadsrättSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand

Intygsgivarna har överklagat Boverkets beslut att återkalla deras behörighet. Nu ska Förvaltningsrätten i Växjö avgöra om de ska få tillbaka sin behörighet.

Fakta: Kontroll vid ombildning

Kolla med Boverket om intygsgivarna som intygar den ekonomiska planen vid ombildningen är anmälda eller föremål för utredning.

Kontrollera alla siffror som rör drift, räntor och intäkter från till exempel lokalhyror, i den ekonomiska planen noggrant.

Läs också 400 hyresrätter i Hjällbo kan ombildas till bostadsrätter Hyresgäster kluvna till omtvistad ombildning i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.