HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

MKB krävs på storbelopp för myrangrepp

Malmö Ärr på kroppen och förstörda tillhörigheter - skadedjur i en lägenhet pekas ut som skyldiga. Detta är bakgrunden till hyresgästernas krav till värden på drygt 475 000 kronor.
Foto: Anders Paulsson

Familjen var inte ensamma i lägenheten när de hade flyttat in sommaren 2015, berättar mamman.

–  Myrorna upptäckte jag redan efter några dagar. Jag såg dem komma krypande vid diskbänken.

Läs ocksåSexköp i lägenheter – han jobbar mot det
Ett saneringsbolag upplyste henne senare om att fastigheten var drabbad av bland annat faraomyror och att det redan pågick saneringar. Efter en tid framkom uppgifter om att det även fanns vägglöss i huset. Problemen gick så långt att att familjen drabbades av fysiska problem i form av sår efter bett. Enligt stämningen har dotterns läkare avrått henne från att bo kvar i lägenheten så länge ohyran finns kvar.

–  Alla våra grejer är förstörda nu och det finns ingen garanti för att ohyran är borta, säger mamman.

Nu har familjen skickat in en stämning till tingsrätten och vill ha 475 366 kronor av bostadsbolaget. Den största posten, drygt 300 000 kronor, handlar om bohag som ska ha förstörts under saneringar.
I det yrkade beloppet finns även:

Läkarkostnader: 3320

Ersättning för sveda och värk: 20 000

Läs ocksåUtvandrad familj förlorar lägenhet - överklagar

Ersättning för ärrbildning:  40 000

Familjen bor numera i en evakueringsbostad. De menar att hyresvärden inte har tagit tillräckligt med ansvar för problemen.

– Det är under all kritik. Allt har dragit ut på tiden och det är därför vi måste agera som vi gör, säger mamman.

Hem & Hyra har varit i kontakt med MKB som i nuläget inte vill uttala sig om stämningen eller bakgrunden till den eftersom fallet sannolikt kommer att avgöras i tingsrätten.

– Vi kommer att redogöra för hur vi ser på ärendet i domstolen, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på bolaget.

Problemen med ohyran i lägenheten har tidigare varit uppe för medling i hyresnämnden men där lyckades inte parterna komma överens. Av handlingarna framgår det att MKB  inte delade bilden av vad som hade hänt. Vid det tillfället ansåg sig bolaget inte ha gjort något fel och ville inte betala ut någon ersättning.

Fotnot: Mamman i familjen har valt att vara anonym.

Fakta: Ohyra och skadedjur

Faraomyran kommer ursprungligen från tropikerna där det inte är ovanligt att den tar sig in människors hem. I det svenska klimatet trivs den bäst inomhus.

Läs mer om ohyra och vägglöss: Stora summor för små djur

Läs också Kattkiss leder till flytt i Sölvesborg MKB i Malmö: Över 500 nya bostäder för tredje året i rad Högre ersättning för vägglöss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.