Annons

Moderaten som gick mot strömmen

Ekerö Per Eskilsson stämmer inte in på schablonbilden av en upprorsmakare. Han tar varken till höga toner eller yviga gester för att göra sig förstådd. Orden kommer lågmält och snabbt i en jämn ström. Han konstaterar med forskande blick att budskapet nått mottagaren och låter en solglimt leka i sina blå.
Han har alltid varit moderat och har arbetat i många år för Ekerömoderaterna, men är inte längre aktiv inom partiet.
 
Men en fråga fick honom att lämna pensionärstillvaron.
 
I maj 2008 beslöt alliansen att Ekerö Bostäder skulle säljas ut. Per Eskilsson protesterade och axlade uppgiften som kontaktperson för ”Nätverket Rädda Ekerö Bostäder”.
 
När Per Eskilsson satt som ordförande i Ekerö Bostäder år 2002, ville han att kommunen skulle bygga fler bostäder.
 
– Fler hyresrätter behövs till unga vuxna som flyttar hem-ifrån och för att kommunen ska kunna ta emot fler flyktingar. Gamla Ekeröbor som inte kan eller vill bo i villa på ålderns höst måste också kunna erbjudas annat boende, förklarar han.
 
Argumenten föll dock inte i god jord. Han fick därefter inga fler politiska uppdrag inom kommunen och lämnade sin plats i kommunfullmäktige.
 
Per Eskilsson är uppväxt som ett av sju syskon i ett borgerligt hem i Åtvidaberg. Studier på Uppsala universitet resulterade i en pol.mag. I elva år arbetade han som tjänsteman på finansdepartementet.
 
– Den dåvarande finansministern Gunnar Sträng ville att man skulle säga sin mening och visa upp den osminkade sanningen. Sträng visste att jag var moderat men respekterade detta och sade: ”Här är det jag som sköter politiken medan du tar hand om siffrorna”.
 
På Ekerö har han bott sedan år 1964 när familjen köpte hus i den lantliga idyllen nära stan.
 
– Det verkar som om kommunpolitikerna vill att Ekerö ska bli ett lika exklusivt bostadsområde som Danderyd. Det dolda motivet till försäljningen är förmodligen att förhindra socialbidragstagare och flyktingar att flytta till kommunen.
 
Per Eskilsson tycker att när över 2 000 personer har skrivit på namnlistor borde politikerna ta demokratin på allvar och lyssna på väljarna.
 
– Jag tror på att säga min mening, trots att det är emot partilinjen. Ekerö kommun ska välkomna alla typer av människor. Det är väl det mest naturliga i en vital demokrati!​

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Så ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen Delar av Bjuvsbostäder nu till salu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.